Jsme televize vašeho kraje

Na sněm Svazu měst a obcí ČR do Plzně se sjeli ministři, poslanci, senátoři, primátoři a především také starostové

Plzeň, publikováno 18.05.2017, autor: Richard Beneš

Ministr Andrej Babiš na tiskové konferenci sněmu Svazu měst a obcí ČR | Autor: Richard Beneš

Ministři, primátoři, starostové měst i obcí, poslanci a senátoři, ti všichni přijeli do Plzně na sněm Svazu měst a obcí ČR (SMO). Jde o největší letošní setkání představitelů samospráv. Účastníci sněmu podpořili návrh Libereckého kraje na změnu rozpočtového učení daní (RUD). Návrh by přiznal městům a obcím víc peněz z vybraného DPH. Nejen představitelé SMO, ale i zástupci Asociace krajů ČR chtějí, aby byl v současné podobě co nejrychleji schválen. Návrh zákona zvyšuje koeficient u DPH pro města i obce. Znamenal by pro ně zhruba 8,5 miliardy korun ze státní kasy navíc. Díky zvýšenému koeficientu by si obce a města polepšila o 500 až 700 korun na jednoho obyvatele. Koeficient u DPH pro města a obce by se měl zvýšit ze současných 21,4 na 23,58 procenta.

„Nehledejte jakékoli možné další dílčí změny a úpravy koeficientů, obáváme se toho, že by tato diskuse mohla vést k tomu, že nebude na věc jednotný názor a jednotný návrh který by na půdě Sněmovny mohl projít. Chceme do budoucna širší debatu na téma změny RUD, ale teď na to není čas. Celá změna by mohla spadnout pod stůl, protože volby se blíží a to bylo pro obce to naprosto nejhorší," apeloval předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

SMO dále podepsal s Asociací krajů společné prohlášení, ve kterém žádají, aby nařízení vlády, která zasahují do rozpočtů krajů, měst a obcí, platila vždy od 1. ledna, aby je mohly územně samosprávné celky zahrnout do svých rozpočtů. Jde například o zvýšení mezd řidičů autobusů a nově také nařízení vlády o navýšení platů zaměstnanců v kultuře a sociálních a zdravotnického pracovníků, které má vstoupit v platnost už 1. července.

„Jde o další nesystémový zásah do hospodaření krajů, měst a obcí během roku, který rozpočty samosprávných celků zatíží pouze od července do konce letošního roku částkou 1,25 miliardy korun,“ uvedla šéfka Asociace krajů ČR, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. SMO i asociace v prohlášení požadují, aby kraje, města a obce dostaly k realizaci všech vládních nařízení nařízení potřebné peníze ze státního rozpočtu. Svaz i asociace budou o společném prohlášení informovat prezidenta republiky i předsedu vlády.

O nutnosti změnit koeficient RUD ve prospěch malých obcí hovořil také ministr financí Andrej Babiš. Dále uvedl, že obce potřebují pro sebe jedno ministerstvo, které se bude zabývat prioritně potřebami obcí. „Bylo by dobré, aby si obce mohly všechny své záležitosti vyřešit na jednom místě. Není možné, aby tolik ministerstev mluvilo do jedné problematiky. Obce potřebují mít větší samostatnost. Nemyslím si například, že sociální bydlení má řešit úřad práce, to si má řešit ta obce a stát má na to poskytnout prostředky. Z hlediska hospodaření a transparentnosti hospodaření jsou na tom obce v porovnání s kraji a se státem nejlépe,“ konstatoval ministr Babiš.

Předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová zmínila i další problém, který trápí kraje i obce a tím je pozastavení dvou dotačních programů na ministerstvu školství v souvislosti s aférou šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové. Jeden program se týká sportovních svazů a druhý sportovních klubů. Ve hře je 2,5 miliardy korun. „Byla bych velmi ráda, aby se na ministerstvu školství vyvinula taková aktivita, aby se to začalo urgentně řešit. Pro některé kluby to může mít existenční dopady. Nemyslím si že by bylo dobré, aby se rukojmím toho, co se na ministerstvu školství děje, stali naši sportovci a naše děti,“ dodala Vildumetzová.

Jednání sněmu Svazu měst a obcí ČR pokračuje v plzeňském kongresovém Parkhotelu také v pátek.

Fotogalerie

Ministr Andrej Babiš na tiskové konferenci sněmu Svazu měst a obcí ČR | Autor: Richard Beneš
Účastníci sněmu Svazu měst a obcí ČR debatovali tentokrát v plzeňském Parkhotelu | Autor: Richard Beneš
Tisková konference při jednání sněmu SMO | Autor: Richard Beneš
Na sněmu SMO nechyběli ani ministři naší vlády a hejtmani | Autor: Richard Beneš
Podpis společného prohlášení šéfů SMO a AKČR Františka Lukla a Jany Vildumetzové | Autor: Richard Beneš