Jsme televize vašeho kraje

Landscape festival představí v Plzni 80 akcí ve veřejném prostoru, lidé se mohou těšit na originální instalace, výstavy i koncerty

Plzeň, publikováno 18.05.2017, autor: Richard Beneš

Taková instalace oživila náplavku při loňském landscape festivalu v Opavě | Autor: Landscape festival 2016

Až do konce září potrvá Pátý ročník festivalu o krajině a prostoru, který po Praze a Opavě nyní zavítal do Plzně. Festival Landscape Plzeň 2017 startuje v pátek 19. května přímo na náměstí Republiky od 17.30 happeningem Moving Forest ateliéru NL Architects, čerstvých držitelů nejdůležitější evropské ceny za architekturu Mies van der Rohe Award. Festival nabídne na 80 nejrůznějších akcí, od výstav či site specific instalací, přes přednášky, diskuze a promítání až po procházky, workshopy či menší samostatné festivaly, věnované specifickým tématům, či plovárenské dny. Pořadatelem je Galerie Jaroslava Fragnera, DEPO2015 a město Plzeň.

„Po vydařených aktivitách v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 je tohle další velká příležitost navázat na některá témata a otevřít nové otázky, které dění ve veřejném prostoru našeho města posunou zase o něco dále,“ říká technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář (ODS). Témata, kterým se chce letošní plzeňský ročník věnovat, jsou například zeleň v centru města, nedávno vzniklé pěší zóny, přechody z městské do volné krajiny, nebo vertikální zahrady a zelené střechy.

Po zahajovacím ceremoniálu na náměstí Republiky se akce 20.00 hodin přesune do areálu Plzeňského Prazdroje, kde vystoupí kapely skupin Priessnitz a Munroe. Na opening naváže v sobotu 20. května od 10 hodin Greening the City, golfový turnaj v rámci site specific instalace ateliéru NL Architects na parkovišti bývalého KD na Anglickém nábřeží.

Landscape festival je již pátým rokem největší platformou v ČR zaměřenou na prezentaci krajinářské architektury a veřejného městského prostoru. Přináší řadu podnětů a inspirací pro konkrétní lokality v místech konání festivalu. Jeho cílem je především zvyšování zájmu o kvalitu prostředí, povědomí o možnostech změn, zapojení krajinářské architektury do organismu města, podněcování debat mezi obyvateli, odborníky a místní samosprávou.

Podrobné informace a kompletní program celého festivalu je k dispozici na webových stránkách www.landscape-festival.cz.

Fotogalerie

Taková instalace oživila náplavku při loňském landscape festivalu v Opavě | Autor: Landscape festival 2016