Jsme televize vašeho kraje

Držitelkou ocenění Žena regionu za Karlovarský kraj se stala Michaela Valentová, trpí nevyléčitelnou nemocí, přesto pomáha dalším lidem

Plzeň, publikováno 19.05.2017, autor: Richard Beneš

Hejtmanka Jana Vildumetzová s finalistkami soutěže | Autor: KÚKK

Vítězkou osmého ročníku ocenění Žena regionu se na základě hlasování veřejnosti stala v Karlovarském kraji Michaela Valentová, odvážná žena, která se nebála postavit nevyléčitelné nemoci. Zároveň začala pomáhat dalším lidem, když založila spolek Pomáhej srdcem a organizuje charitativní Běh s čelovkou, ze kterého se už stala tradice. Slavnostní předání se uskutečnilo ve čtvrtek 18. května v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Ocenění převzala Michaela Valentová z rukou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové.

„Soutěž Žena regionu podporuji. Jde o veřejně prospěšný projekt, který má za cíl ocenit úsilí výjimečných žen a zviditelnit jejich práci, což je velmi chvályhodné. Ukázalo se, že i Karlovarský kraj má nespočet mimořádných žen. Bylo velmi zajímavé seznámit se s jejich příběhy. Všechny obětují svůj volný čas pro ostatní a rozhodně zaslouží veřejné uznání,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Život se Michaele Valentové otočil naruby, když v roce 2013 zjistila, že má roztroušenou sklerózu. Čím více začala do tajů nemoci pronikat, tím více jí docházelo, jak málo se o této chorobě mluví. Rozhodla se to proto změnit. „Samotná nemoc je sice nevyléčitelná, ale dá se s ní pracovat. Jen to není zadarmo. Pomoc potřebují především nemocnice a nejrůznější centra, která se specializují na roztroušenou sklerózu,“ vysvětlila Michaela Valentová. V roce 2014 proto uspořádala první Běh s čelovkou. Výtěžek z akce byl věnován teplické nemocnici. Z běhu se postupně stala tradice a Michaele došlo, že tohle je směr, kterým se chce ubírat dál. V roce 2016 založila spolek Pomáhej srdcem, jehož cílem je pomáhat materiálně i finančně lidem v jejich nelehkém boji nejen s roztroušenou sklerózou, ale i s dalšími zákeřnými nemocemi.

Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení.

Fotogalerie

Hejtmanka Jana Vildumetzová s finalistkami soutěže | Autor: KÚKK