Jsme televize vašeho kraje

Fresh festival láká na špičkovou gastronomii a slavné kuchaře, kulinářské umění předvedou i hvězdné moderátorky TV ZAK

Plzeň, publikováno 19.05.2017, autor: Richard Beneš

Kuchař Zdeněk Pohlreich v akci na loňském Fresh festivalu | Autor: Fresh festival

Už jen několik hodin zbývá do zahájení plzeňského Bosch Fresh Festivalu, který je největším českým festivalem dobrého jídla a pití. Dvoudenní akce se uskuteční 20. a 21. května v parku za OC Plzeň Plaza a to už po sedmé. Festival je doslova nabitý špičkovým programem, skvělou gastronomií, a známými tvářemi. Svým podtitulem OCHUTNEJ SVĚT!, letos láká festival návštěvníky k degustaci vybraných zahraničních pokrmů a delikates. Chybět nebudou ani hvězdy TV ZAK. Moderátorky Pavlína Polatová, Taťána Krchovová a Martina Štemberová budou na hlavním pódiu připravovat tatarák s legendárním břevnovským řezníkem Františkem Kšánou v sobotu od 18.30 hodin.

Festival působí dlouhá léta v řadě měst. Nejdéle, šest let, je stabilním bodem programu právě město Plzeň, dlouhá léta je zakotven také v Pardubicích, navštívil Prahu a Brno a letos má zastávku i v Liberci. Jenom loňský ročník festivalu přilákal bezmála 100 tisíc návštěvníků, kteří zkonzumovali celkem 300 tisíc degustačních porcí. Na každém z festivalů se pak představilo 20 top restaurací, 11 pivovarů, které dohromady přivezly až 50 pivních speciálů, vytočilo se 25 tisíc piv, nechybělo 10 vinařství, s celkem pěti tisíci prodanými lahvemi vína, čtyři pražírny kávy mají na kontě 10 tisíc uvařených káv.

V rámci programu se bude i letos vařit na několika pódiích, na tom hlavním se vystřídají se svojí show taková esa, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Petr Stupka, Ivan Vodochodský a další. Další a neméně důležitou součástí festivalu je již zmíněná a velmi oblíbená workshop stage. Jedná se o interaktivní pódium, na kterém se budou střídat všechny kuchařské hvězdy a uvaří nejen pro lidi, ale i s lidmi a vybraní šťastlivci budou mít jedinečnou příležitost si s mistrem kuchařem některou z jeho specialit připravit.

Tím ale program zdaleka nekončí! Po celou dobu konání festivalu můžou návštěvníci degustovat menu deseti restaurací západočeského regionu a v soutěži si zvolit tu nejlepší z nich. O vítězi pak rozhodnou jak hlasy veřejnosti, tak odborné poroty. O netradiční pohlazení chuťových pohárků se postará zážitková gastronomie, jako například molekulární a extrémní catering nebo svět entomofágie – neboli pojídání hmyzu.

Zajímavým bodem letošního ročníku je ale i objevování různých světových kuchyní a specialit. „V minulých letech jsme si všimli velkého zájmu lidí o vše, co souvisí se zahraniční gastronomií. Proto jsme se rozhodli pojmout letošní ročník jako takovou malou cestu napříč kulinářským světem. Návštěvníci tak mohou ochutnat kuchyni indickou, vietnamskou, americkou, francouzskou, středomořskou a další,“ uvádí Petr Jirásek, pořadatel festivalu.

Pro milovníky lahodných moků, jako jsou víno a pivo, budou připraveny ochutnávky z české i zahraniční produkce nejlepších vinařství a představí se známé i menší, či rodinné pivovary. A opomenout nelze ani kávu, která k jídlu neodmyslitelně patří. Na coffee stagi všem fanouškům dobré kávy mistři svého oboru, baristé, předvedou vše, od pražení kávy, přes latté art až po odborné přednášky a workshopy.

„Věříme, že i sedmý ročník festivalu v Plzni přiláká opět spoustu gurmánů, jak nových, kteří na náš festival ještě neměli možnost zavítat, tak těch, kteří jsou jeho pravidelnými návštěvníky. A stejně tak věříme, že se nám podaří ukázat zase něco nového a že se festival stane inspirací pro všechny, kdo holdují dobrému jídlu a pití,“ dodává Petr Jirásek, pořadatel festivalu. Vstupné na festival, který začíná vždy od 10.00 hodin je v sobotu 130 korun a v neděli 100 korun.

Fotogalerie

Kuchař Zdeněk Pohlreich v akci na loňském Fresh festivalu | Autor: Fresh festival
Návštěvnice loňského Fresh festivalu | Autor: Fresh Festival
Na Fresh festivalu předvedla své umění i Karolína Kamberská | Autor: Fresh festival