Jsme televize vašeho kraje

Průvodci šumavskou divočinou vstupují do desáté sezóny, turisté si mohou od 23. května rezervovat místa na dobrodružných výpravách

Plzeň, publikováno 20.05.2017, autor: Richard Beneš

Šumavská divočina je unikátní území a každá cesta do jejího nitra je pořádným dobrodružstvím | Autor: Richard Beneš

Do své desáté sezóny vstupují letos Průvodci šumavskou divočinou. Od 23. května, přesně od 9.00 hodin, si mohou zájemci rezervovat místo na celkem 123 připravených výprav za poznáním divoké přírody Národního parku Šumava. Samotné výlety pak začínají od 8. června výpravou do kaňonu Křemelné a poslední se uskuteční 26. října. Průvodci divočinou nabízejí výpravy za poznáním nejrozsáhlejších přírodních oblastí Národního parku Šumava, kde nepřetržitě mají od nepaměti svůj domov také velká zvířata, která jinak z volné přírody vymizela.

„Účastníci výprav se leckdy diví, že hned za vsí opouštíme cestu a značenou trasu a vydáváme se lesem „nazdařbůh“. Prý je toto nikdy nenapadlo, jedině snad při sbírání hub, ale to mají zcela jiné zájmy než přemýšlet o síle přírody,“ říká Josef Pecka, jeden z dlouholetých šumavských průvodců. „Největším zážitkem bývá setkání s divokými živočichy, ať již jde o tetřeva, rysa nebo jelena. „I pouhé mihnutí se naší největší středoevropské kočky, rysa ostrovida přes cestu, zanechá v lidech hluboký zážitek i hlavní téma dalších hovorů,“ doplňuje Pecka.

Poprvé se výpravy za šumavskou divočinou uskutečnily v srpnu 2008 a směřovaly například do Vltavského luhu, na Modravské pláně anebo již i tehdy do kaňonu řeky Křemelné. „Je zajímavé, že tato území dodnes lákají zájemce o šumavskou divočinu a i když se postupně přidávaly další trasy, každý rok se nabízí jak novinky, tak evergreeny, které zůstávají mezi nejpoptávanějšími,“ informuje Josef Štemberk ze Správy NP Šumava.

V letošním roce se podařilo rozšířit nabídku o trasu po Kvildských Pláních, přičemž výchozím místem je Horská Kvilda. Za poznáním nivních společenstev vyráží turisté podél „travnaté Vltavy“, jinak známé jako řeka Řasnice. „Oblíbené jsou i výpravy do jinak nepřístupných přírodních rezervací v CHKO Šumava a novou cestou se vydáme na impozantní vrchol Ostrý na západě Šumavy. Pořádnou porci „divočiny“ si nadělí účastníci dvoudenních výprav, kterých letos nabízíme už celkem osm a to s přespáním v horských chatách na bavorské straně. Doposud bylo možno s průvodci divočinou nocovat na vrcholech hor Luzný, Falkenstein a od loňska na Ostrém, letos nově v horské chatě Chamerhütte na Malém Javoru,“ vysvětluje Jan Dvořák, mluvčí Správy Národního parku Šumava.

Výpravy s průvodci divočinou si zájemci mohou rezervovat na internetových stránkách Správy Národního parku Šumava www.npsumava.cz od úterý 23. května. Nabídka je pro celkem více než tisíc účastníků. Po předběžné rezervaci je nutno uhradit poplatek za průvodce, celodenní výprava stojí od 290 do 490 korun. Důležité je upozornit, že průvodci divočinou vyráží na výpravu za každého počasí a účastníci jdou na vlastní nebezpečí.

Fotogalerie

Výprava vyráží do divočiny | Autor: Richard Beneš
Šumavská divočina je unikátní území a každá cesta do jejího nitra je pořádným dobrodružstvím | Autor: Richard Beneš
S Průvodci divočinou se dostanou turisté na zajímavá i malebná místa, kam by se jinak sami nepodívali | Autor: Richard Beneš