Jsme televize vašeho kraje

Kraje zvažují založení vlastních dopravních podniků kvůli zvýšení platů řidičů autobusů, které nařídila vláda

Plzeň, publikováno 22.05.2017, autor: Richard Beneš

Autobusy Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Tomáš Fous

Některé kraje zvažují od ledna založení vlastních dopravních podniků kvůli zvýšení platů řidičů autobusů, které nařídila vláda. Jedním z nich je i Karlovarský kraj, který už o zřízení takové společnosti začíná vyjednávat. Uvedla to hejtmanka kraje a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) s tím, že jednání jsou na začátku a zatím nelze konstatovat, zda bude mít vlastní autobusy a vlastní řidiče.

„Hlavní motivací jsou ohromné rozdíly v ceně za kilometr v jednotlivých krajích. Některý kraj má vysoutěženo 24 korun za kilometr a některý za 33 korun. A je jasné, že my musíme kraje řídit efektivně, hospodárně a účelně,“ uvedla Vildumetzová. Ta je přesvědčena o tom, že se nařízením vlády o zvýšení platů řidičů vedení všech krajů dostala do obrovské pasti, kdy je ohrožují i trestněprávní postihy. „Protože jsme autobusovou dopravu vysoutěžili podle zákona o veřejných zakázkách a jediným kritériem byla cena, my teď nemůžeme uzavírat dodatek a tu cenu nějak navyšovat,“ informovala hejtmanka a dodala, že kraje by tak postupovaly v rozporu se zákonem.

I z těchto důvodů řada krajů zvažuje založení vlastního dopravního podniku, aby se do podobné situace už nemohly dostat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden na sněmu Svazu měst a obcí ČR konstatoval, že kraje měly vlastní dopravní podnik už dávno mít. Podle jeho vyjádření není možné, aby vláda rozhodovala o platech řidičů soukromých společností. „Potřebujeme peníze pro lidi v sociálních službách v krajích. S navýšením platů řidičů přišel cíleně premiér Bohuslav Sobotka před krajskými volbami a já jsem byl proti,“ řekl Babiš.Hejtmanka Vildumetzová se také podivovala nad tím, že vláda vstupovala do vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec. „Příště přijde vláda, že se přidá květinářům,“ zdůraznila Vildumetzová. Kraje řidiče autobusů nezaměstnávají, ale mají s dopravci smlouvy.

Hejtmanka Vildumetzová dále uvedla, že vláda schválila nařízení zvyšující mzdy řidičů autobusů, ale kraje nedostaly peníze ani návod, jak to mají udělat. „Premiér původně sliboval, že stát peníze krajům dá, a to kompromisně na opravy silnic. Nakonec se dohodla polovina slíbené sumy, tedy 420 milionů korun. Pokud je dostaneme, tak letos. Ale co bude v dalších letech? Chceme peníze garantovat i v dalších letech, dodala šéfka Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová.

Fotogalerie

Autobusy Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Tomáš Fous