Jsme televize vašeho kraje

Nové vedení Plzeňského kraje resuscitovalo zmražený projekt nové Západočeské galerie U Zvonu

Plzeň, publikováno 22.05.2017, autor: Richard Beneš

Vizualizace budovy nové Západočeské galerie U Zvonu

O krůček blíž je projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni U Zvonu, který minulé vedení Plzeňského kraje už před časem uložilo k ledu, i když má od loňského roku platné stavební povolení. Nové vedení kraje už krátce po volbách naznačovalo, že se stavbou galerie bude zabývat i díky tomu, že to byl jeden z hlavních bodů volebního programu ODS. Radní kraje v pondělí informovali, že Plzeňský kraj, Plzeň a ministerstvo kultury podepíšou memorandum o financování nové budovy regionální galerie výtvarného umění v Plzni. Z předpokládaných nákladů 820 milionů korun by mohl stát uhradit 60 procent, podmínkou je ale ještě souhlas ministerstva financí. Projekt galerie U Zvonu by měla podpořit také Asociace krajů ČR.

Od města má kraj pro galerii už léta blokovaný lukrativní a atraktivní pozemek U Zvonu v centru Plzně, kraj má zase projekt stavby, který vzešel z architektonické soutěže. „Memorandum je jedním z prvních a zásadních kroků. Absolvovala jsem řadu jednání na Asociaci krajů i na ministerstvu, vedená myšlenkou precedentu Brna, Jihomoravského kraje, a ministerstva kultury, které loni na podzim schválily memorandum o stavbě Janáčkova kulturního centra v Brně,“ řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

Ministerstvo kultury má už několik let investiční program na podporu regionálních kulturních institucí, o kterém se ale moc neví a neoplývá hlavně žádnými penězi. Náměstkyně Krejsová už jednala s ministrem kultury, který podle ní cestu memoranda, projednaného v zastupitelstvech kraje a města, podpořil. Podpis memoranda je vázán na příslib z ministerstva financí, že do programu nasype peníze. Ministerstvo kultury už návrh memoranda od Plzeňského kraje má a projedná ho ve středu. Podobné memorandum podepsaly také Ostrava a Moravskoslezský kraj ve věci nové knihovny za miliardu korun, kteří už mají i písemný příslib peněz od ministra financí Andreje Babiše.

Ekonomický náměstek z ministerstva kultury podle Krejsové předběžně přislíbil Plzeňskému kraji úhradu 60 procent nákladů. O naplnění Programu rozvoje materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení požádá ministerstvo v nejbližší době spolu s Asociací krajů vládu. Podíl státu by měl činit 480 milionů korun a mohl by být uvolněn ve čtyřech platbách po 120 milionech korun v letech 2018 až 2022.

Vstupné do dnešních stísněných prostor Západočeské galerie pokryje jen desetinu provozních nákladů, což je podle hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) málo. „Projekt nové galerie přesahuje hranice našeho kraje. Bylo by obrovskou chybou možnou státní podporu nevyužít a budovu galerie nepostavit. Myslím si, že takovouto šanci už nikdy do budoucna nedostaneme,“ uvedl hejtman Josef Bernard. Zmínil také, že hotový projekt galerie lze ještě vylepšit díky vytápění pomocí tepelných čerpadel.

Západočeská galerie v Plzni, tedy její výstavní síň Masné krámy, by mohla být po výstavbě nové galerie využívána na běžné výstavy nebo by ji kraj mohl bezúplatně předat městu. Plzeň by tam mohla například zřídit zvažovanou tržnici. V nové galerii by byly stálé expozice. Většina sbírek v současné době odpočívá depozitářích, přitom plzeňská galerie vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny, kterou by stálo za to trvale vystavovat v reprezentativních prostorách. „Počítáme s roční návštěvností kolem 60 000 osob,“ dodal hejtman Josef Bernard.

Fotogalerie

Vizualizace budovy nové Západočeské galerie U Zvonu