Jsme televize vašeho kraje

Makety lesních zvířat na kruhovém objezdu mohou projíždějící motoristy nepříjemně překvapit

Plzeň, publikováno 23.05.2017, autor: Richard Beneš

Siluety zvířat na plzeňském kruhovém objezdu | Autor: TV ZAK

V oboru plnou zvířat se proměnil plzeňský kruhový objezd Sukova - Folmavská. Zvířata ale nejsou živá, jde jen o dřevěné makety, kterých je tam kolem dvaceti. Mezi borovicemi se tam krčí zajíci, lišky, divočáci, laně a je tu dokonce i posed. Chybí už jen myslivec nebo pytlák. Expozice s názvem „Obora“ je součástí Landscape festivalu. Některé řidiče ale může instalace při jízdě večer pořádně překvapit.

„Já si myslím, že ta zvířata neodvádí pozornost řidičů o nic víc, než všechny ty hromady reklam, které jsou po celém městě a kolem všech cest. Naopak každý řidič by měl být vycvičený na ostražitost vnímat zvěř,“ komentoval nejnovější umělecký počin Jakub Hepp, koordinátor festivalu Landscape, který je zároveň i jedním ze dvou autorů instalace.

Dopravní experti ovšem mají na věc jiný názor. „Tyto makety mohou řidiče odvádět řádného od sledování provozu na pozemních komunikacích, může to vést k tomu, že budou tyto předměty sledovat a mohlo by dojít k nějaké dopravní nehodě. Řidiče mohou makety rozptylovat hlavně ve chvíli kdy, tudy projíždějí poprvé a nebo v noci. Zatím se tady ale žádná nehoda nestala. Samozřejmě tuto situaci musel odsouhlasit také správce komunikace a Policie ČR,“ informoval server TV ZAK koordinátor Besipu Václav Ircing. Ani policie, ani ŘSD proti instalaci nic nenamítali.

A co na zvířátka říkají samotní řidiči? „Připadá mi to jako ptákovina. Vzhledem k tomu, že jsem na vlastní kůži už dvakrát zažil střet se zvěří, tak mi to zase až tak moc vtipné nepřipadá. V těchto místech se v nočních hodinách může vyskytovat živá zvěř. Někoho to může zmást, zvláště když to tady nezná,“ říká plzeňský motorista Pavel Krušina. „Jsem zvědavý na to, až na maketu někdo za tmy zasvítí dálkovými světly, pak dupne na brzdu a někdo mu skončí v kufru. Nemyslím si, že by to byl ideální nápad,“ uvedl zase Jiří Kalina z Přeštic. „Dětem se to líbí, těší se na zvířátka, když jezdíme ráno kolem do školy, komentovala instalaci Martina Hrdličková. Koukáme se na to z okna a myslím, že pro spoustu řidičů je to nebezpečné. Navíc při velkém větru v minulých dnech některá zvířata včetně posedu popadala, uvedla Jana Podruhová.   

Podobná díla se mají objevit i na dalších kruhových objezdech v Plzni. Co na nich ale vznikne, zatím koordinátoři festivalu tají. Expozice na některých kruhových objezdech v Plzni budou až do konce září.

Fotogalerie

Siluety zvířat na plzeňském kruhovém objezdu | Autor: TV ZAK
Siluety zvířat na plzeňském kruhovém objezdu | Autor: TV ZAK
Siluety zvířat na plzeňském kruhovém objezdu | Autor: TV ZAK