Jsme televize vašeho kraje

Do obnovy významných památek v regionu investuje letos Plzeňský kraj miliony korun

Plzeň, publikováno 24.05.2017, autor: Richard Beneš

Jednou z památek, jejíž rekonstrukci podpoří milionem korun Plzeňský kraj je i jezuitský kostel v Klatovech | Autor: Slavomír Beneš

Trojici významných kulturních památek v regionu, které dostaly v programu IROP dotace EU na rozsáhlé opravy, hodlá letos Plzeňský kraj podpořit celkovou částkou ve výši tři miliony korun. Po milionu korun by tak měly dostat katedrála sv. Bartoloměje v Plzni, jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích, jejichž vlastníkem je církev. Další milion korun by chtěl kraj přispět i klášteru v Chotěšově, který patří obci. Příspěvky zatím podpořili radní kraje a schválit je ještě musí krajské zastupitelstvo. Informoval o tom náměstek hejtmana pro památkovou péči Martin Baxa (ODS).

S žádostí o finanční podporu na opravu památek se na kraj obrátil plzeňský biskup Tomáš Holub. Vedle kraje přispějí na rekonstrukce také města, kde památky stojí. Plzeň už oznámila, že na katedrálu dá 1,5 milionu korun, Klatovy slíbily 3,5 milionu na jezuitský kostel a stranou nezůstanou stát ani Plasy. Oprava katedrály v Plzni přijde na víc než 100 milionů korun, stejně jako chrámu v Klatovech. Rekonstrukce plaského kostela má stát kolem 80 milionů. Dotace EU činí 90 až 95 procent uznatelných nákladů.

Stavební a technické úpravy kostelů mají také zvýšit komfort návštěvníků, v plánu jsou i restaurátorské práce. „Rozšířit se mají prohlídkové trasy pro veřejnost a přibudou nové expozie,“ řekl náměstek hejtmama Baxa. Na opravu kostelů přispěla i města - Plzeň chce dát na katedrálu 1,5 milionu, Klatovy slíbily 3,5 milionu na jezuitský kostel, příspěvek dají i Plasy.

Milion korun chce dát kraj i Chotěšovu, který postupně už několik let s pomocí dotací a příspěvků opravuje národní kulturní památku, bývalý klášter premonstrátek. Obec uspěla v IROP se žádostí o dotaci na opravu konventu za 63,5 milionu korun. Deset procent musí sehnat jako spoluúčast.

V letošním roce investuje Plzeňský kraj na památky rekordní sumu. Vedle uvedených částek už rozdělil ve dvou dotačních titulech 26,5 milionu korun, což je zhruba dvojnásobek loňských dotací. Zároveň jde o dosud nejvyšší částku, kterou kdy kraj dal na obnovu památek a drobných staveb v krajině a na stavby v památkových rezervacích.

Fotogalerie

Jednou z památek, jejíž rekonstrukci podpoří milionem korun Plzeňský kraj je i jezuitský kostel v Klatovech | Autor: Slavomír Beneš