Jsme televize vašeho kraje

Nové vedení Údržby silnic Karlovarského kraje obviňuje své předchůdce ze zkreslování hospodaření krajské firmy

Plzeň, publikováno 24.05.2017, autor: Richard Beneš

Údržba silnic Karlovarského kraje - ilustrační foto | Autor: ÚSKK

Ve vedení společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje (ÚSKK) to v posledních dnech pořádně vře. Nové vedení krajské společnosti přišlo s informacemi, že jeho předchůdci úmyslně zkreslovali hospodaření společnosti. Vyčerpáním desítek milionů korun z fondu rezerv měli údajně vytvářet účetní zisk, informoval ve středu novináře člen představenstva ÚSKK Pavel Raška. Jeho tvrzení ovšem odmítá bývalé vedení krajské akciové společnosti vyměněné po krajských volbách.

Bývalé vedení společnosti podle Rašky vyvedlo z fondu rezerv 54 milionů korun. Hospodaření za loňský rok tak sice účetně skončí ziskem 241 tisíc korun, ale jen proto, že se loni z fondu rezerv použilo 26,7 milionu korun. Jinak by byla společnost podle Raška v hluboké ztrátě. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík (ANO) zase uvedl, že sice akciová společnost není v kritické situaci, ale předchozí vedení podle něj neplánovalo a nepřipravilo firmu na to, co se může stát. Dodal, že snížení rezerv o 54 milionů je razantní a společnost to výrazně pocítí.

Bývalý místopředseda představenstva krajské společnosti Michal Riška (ČSSD) zase tvrdí, že se její nové vedení snaží zakrýt vlastní neschopnost. Poukázal na to, že s novými informacemi přicházejí manažeři krátce poté, co delší dobu tajili prohru v soutěži na údržbu státních silnic. A nedaří se jim prý získávat ani další nové zakázky. Odmítá také nařčení, že by společnost v minulých letech špatně hospodařila. Hájil se tím, že novému vedení prý předali silnou a zdravou společnost, která měla zakázky a obnovovala techniku.

Údržba silnic Karlovarského kraje nevyhrála zakázku na údržbu komunikací, které má ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Přestože v minulosti tyto práce tvořily významnou část obratu firmy, nebude to prý mít zásadní dopad na její hospodaření. Výběrové řízení na údržbu silnic první třídy vypsalo ŘSD na dobu osmi let. Krajští silničáři nabídli 356 milionů, vítězná nabídka sdružení firem Eurovia a AWE byla 353 miliony korun.

Fotogalerie

Údržba silnic Karlovarského kraje - ilustrační foto | Autor: ÚSKK