Jsme televize vašeho kraje

Kauza betonového vejce u Nového divadla se dostala před soud, skulptura je příliš malá

Plzeň, publikováno 24.05.2017, autor: Richard Beneš

Místo pořádného vejce je před divadlem malá kulička | Autor: Richard Beneš

Kauzou betonového vejce umístěného před budovou Nového divadla v Plzni se zabývá krajský soud. Město Plzeň totiž odmítlo zaplatit 1,8 milionu korun firmě Hochtief vzhledem k tomu, že vejce je mnohem menší než mělo původně být, jak vyplynulo ze zadávací dokumentace. Zhotovitel stavby divadla požaduje za betonovou skulpturu uhradit více než šest milionů korun, dostal zatím jen 4,6 milionu a o zbytek se domáhá soudní cestou.

Podle původních propočtů měl být objem vajíčka 48,1 metru krychlového, ve skutečnosti má objem jen 20,4 kubických metrů, což představuje rozdíl 27,7 metru kubického. Zhotovitel tak vytvořil vajíčko menší o 58 procent, což z pohledu investora vypadá tak, že dostal něco, co nechtěl. Právní zástupkyně města dále u soudu zdůraznila, že před divadlem neměla být kulička, ale něco, co výrazně vyčnívá. Navíc se původně zamýšlelo, že vejce bude mít zrcadlový povrch.

Hochtief se u soudu hájí tím, že konečné rozměry díla vycházely z dokumentace, kterou firma od investora dostala a je provedeno v souladu se smlouvou o dílo. Soud zatím nerozhodl, jednání bylo odročeno na neurčito.

Fotogalerie

Místo pořádného vejce je před divadlem malá kulička | Autor: Richard Beneš
Místo pořádného vejce je před divadlem malá kulička | Autor: Richard Beneš
Místo pořádného vejce je před divadlem malá kulička. I tak se stala skulptura oblíbeným objektem. | Autor: Richard Beneš