Jsme televize vašeho kraje

Letní barokní festival nabídne v regionu osm velkých barokních slavností i řadu menších akcí na významných památkách

Plzeň, publikováno 25.05.2017, autor: Richard Beneš

Barokní festival - ilustrační foto | Autor: KÚPK

Hudba, tanec, jídlo, vůně, ale třeba i ohňostroj nebo škola barokního tance. To vše a ještě něco navíc najdou letos návštěvníci na Letním barokním festivalu, který je jednou z nejvýznamnějších letních kulturních akcí v Plzeňském kraji. Na významných barokních památkách se od 10. června do 19. srpna uskuteční osm velkých barokních slavností a na dalších místech po kraji koncerty a doprovodný program.

„Slavnostního zahájení festivalu se i letos chopí Mariánská Týnice, kde se návštěvníci mohou těšit na koncert sboru Schola Gregoriana Pragensis a v nočních hodinách pak na barokní ohňostroj. Během následujících tří měsíců se postupně festival představí na různých místech regionu, například v Klatovech, na Zelené Hoře, v Tachově, Plasích, Hrádku u Sušice, Kladrubech a Manětíně,“ zve k návštěvě náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa (ODS).

Letní barokní festival 2017 je součástí unikátního projektu Plzeňského kraje „Západočeské baroko“, který vznikl v lednu 2016. Hlavní osu tvoří osm slavností ve významných barokních lokalitách Plzeňského kraje. Každá z nich nabízí bohatý program, při němž lze baroko vnímat opravdu všemi smysly. „Návštěvníci si mohou poslechnout barokní hudbu, ochutnat barokní menu, navštívit noční prohlídku vybrané památky, zažít barokní dostaveníčko nebo si přivonět k vůním tak typickým pro baroko. Oku nepochybně zalahodí i ohňostroj, který v baroku vypadal úplně jinak než dnes,“ uvedla Alena Svobodová, vedoucí odboru cestovního ruchu na Plzeňském kraji.

Festival doplňují menší doprovodné akce, koncerty, poutní mše a oslavy, komponované pořady v areálech barokních památek či nastudování a uvedení barokní opery. V klatovských katakombách a jezuitské koleji se 23. června uskuteční Barokní svatojánská noc, která mimo prohlídek nabídne ohňostroj, ochutnávku pokrmů, vína a piva připravených podle dobových receptů či ukázky barokního koření. Na zámku Zelená Hora u Nepomuku a pak na Zelenohorské poště vystoupí sopranistka Eva Urbanová a dětský pěvecký sbor Andílci z Plzně a poprvé se představí nový oltář kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Vojtěcha ze zrcadlového nerezu.

V Mariánské Týnici, barokní Santiniho stavbě, založil loni kraj Centrum baroka. Letos tam začal projekt, který díky dotaci EU umožní po třech staletích dostavět východní ambit podle původních, nikdy nerealizovaných Santiniho plánů. Při barokní slavnosti v Plasích se lidé dozvědí více o zvonařství a vyzkoušejí si odlévání zvonků do pískových forem. Poprvé se také rozezní replika barokního zvonu pro plaský hospodářský dvůr. Slavnost na zámku ve Svojšíně se zaměří na barokní květinovou výzdobu a květinové vazby. Poslední slavnost na zámku v Manětíně nabídne barokní program pro rodiny s dětmi. Nebudou chybět barokní pokrmy, hry, ukázky barokní jízdy na koních, sokolnictví a myslivosti v době baroka.

Fotogalerie

Barokní festival - ilustrační foto | Autor: KÚPK
Barokní festival - ilustrační foto | Autor: KÚPK