Jsme televize vašeho kraje

Čeští vědci z Plzně a z Brna uspěli v Americe, jejich robot na přípravu vzorků pro analýzu zdroje infekce získal cenu za nejlepší inovaci

Plzeň, publikováno 27.05.2017, autor: Richard Beneš

Vkládání MALDI destičky s terčíky do nového přístroje | Autor: BioVendor Instruments

Česká věda slavila velký úspěch v zahraničí s robotickým systémem pro laboratoře, na jehož vývoji se podílel i tým z Biomedicínského centra Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy pod vedením Jaroslava Hrabáka. Zařízení získalo cenu za nejlepší inovaci v kategorii přístrojové techniky prezentovanou na prestižní konferenci PITTCON 2017 v americkém Chicagu se zaměřením na oblast analytické chemie a aplikované spektroskopie. MALDI COLONYST je unikátní komerčně dostupný laboratorní robot, který pomáhá redukovat lidskou chybu, zvyšuje přesnost identifikace původu infekce a tím předchází riziku chybné diagnózy a léčby pacientů.

Rychlé a přesné určení zdroje infekce je pro správnou léčbu pacientů nezastupitelné. Moderní mikrobiologické laboratoře jsou vybaveny přístroji, které tyto nároky splňují, ale příprava vzorku k analýze je stále závislá na ruční práci laborantek a laborantů. Lidský faktor představuje největší potenciální riziko v celém léčebném procesu a pro přípravu a vyhodnocování vzorků v lékařské diagnostice, kde léčebný proces začíná, to platí dvojnásob. Robotické zařízení nepodléhá únavě a stresu, díky čemuž může podávat stabilní výkony prakticky neustále.

Zařízení MALDI COLONYST dokáže při zavedení do rutinního provozu zvýšit identifikační skóre až o 15 procent a ušetří až desítky tisíc korun měsíčně. Jedná se o první zařízení svého typu na světě dostupné analytickým laboratořím. Ostatní pokusy o sestrojení podobného robotu jsou zatím ve fázi vývoje. „Ocenění dokazuje, že české společnosti orientované na vlastní výzkum a vývoj jsou schopné světových výsledků, které mohou předčit globální firmy existující na trhu nesrovnatelně delší dobu,“ říká Jan Karásek, výkonný ředitel firmy BioVendor Instruments, která přístroj vyvinula.

Vedle vědců z Plzně se na vývoji zařízení podíleli i experti z Vysokého učení technického v Brně, Fakulty informačních technologií a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií. Ocenění MALDI COLONYST je zároveň skvělým oceněním více než dvouleté spolupráce na vývoji zařízení mezi BioVendor Instruments a Univerzitou Karlovou. „Zařízení používáme k vlastnímu výzkumu a brzy se jej chystáme zavést i do rutinní klinické praxe,“ dodal docent Jaroslav Hrabák z Univerzity Karlovy.

Fotogalerie

Vkládání MALDI destičky s terčíky do nového přístroje | Autor: BioVendor Instruments
Kompletní robotické pracoviště, MALDI Colonyst se zásobníkem Petriho misek | Autor: BioVendor Instruments
Petriho miska s mikrobiálními koloniemi připravená k dalšímu zpracování | Autor: BioVendor Instruments