Jsme televize vašeho kraje

Stovky socialistických vozidel obsadily kemp v Hnačově, retro jak hrom

Plzeň, publikováno 27.05.2017, autor: Richard Beneš

Sraz socialistických vozidel v Hnačově | Autor: Nikola Velkoborská

Na vlně nostalgie se nesl v pořadí už čtvrtý ročník celostátního srazu socialistických vozidel, která se z nejrůznějších místa naší republiky jako obvykle sjela do kempu v Hnačově na Klatovsku. Stovky návštěvníků akce mohly obdivovat 650 registrovaných automobilů a motocyklů. Ti starší návštěvníci srazu mohli vzpomínat na to, jak dlouhá léta jezdili podobnými vozy vyrobenými socialistickými automobilkami v bývalém ČSSR, bývalém Sovětském Svazu, tehdejším východním Německu, Polsku, i v dalších zemích východního bloku. Ti mladší už jen jednoduše obdivovali veterány, které z běžného silničního provozu po roce 1989 postupně vytlačily západní vozy.

A k vidění toho bylo opravdu hodně. Vedle naleštěných továrních modelů stály i různě upravené a řádně vytuněné speciály, kabriolety a nechyběly ani závodní automobily. Respekt budil po létech i nechvalně proslulý „anton“ v barvách Veřejné bezpečnosti, nebo populární Tatra 603, přezdívaná „papaláš fáro,“ kterou jezdili tehdejší komunističtí pohlaváři i ředitelé státních podniků, ale použivala ji také už zmíněná Veřejná bezpečnost. Jinak byl tento vůz s oblibou používal i na svatbách, což dokládá i jeden z vystavených modelů. Chybět nemohl ani proslulý „pohřebák“ tedy černá dvanácettrojka, která na sraz dorazila i s rakví. Návštěvníkům akce se líbila také nákladní Škoda přestavěná na pojízdnou hospodu se sudem s naraženou pípou a pořádnou zásobou „lahváčů.“ Samozřejmostí byly velorexy a trabanty.

Krátce po poledni vyrazil konvoj naleštěných socialistických veteránů na spanilou jízdu po kraji na zámek Zelená Hora u Nepomuku. Program srazu pokračuje až do sobotního večera, připravena je celá řada doprovodných akcí a koncertů.

Fotogalerie

Sraz socialistických vozidel v Hnačově | Autor: Nikola Velkoborská
Nechyběl ani policejní vůz | Autor: Nikola Velkoborská
Pojízdná hospoda | Autor: Nikola Velkoborská
Interiér jednoho kabrioletu | Autor: Nikola Velkoborská
Pojízdná hospoda | Autor: Nikola Velkoborská
Sraz socialistických vozidel v Hnačově | Autor: Nikola Velkoborská
Takové krasavce už na silnicích vídáme jen zřídka | Autor: Nikola Velkoborská