Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj chce motivovat klienty záchytné stanice k léčbě jejich závislosti

Plzeň, publikováno 27.05.2017, autor: Richard Beneš

Alkoholismus - ilustrační foto

Motivační program pro pacienty protialkoholní záchytné stanice chce vyhlásit Karlovarský kraj. Program by měl motivovat k léčbě osoby závislé na alkoholu. Pokud klient záchytky do 15 dnů přinese potvrzení, že se nechal vyšetřit u ambulantního psychiatra, kraj by mu odpustil poplatek za přenocování, informoval o tom krajský radní Jan Bureš (ODS). Na záchytce se platí za jednu noc 3400 korun a v loňském roce tam strávilo 522 klientů celkem 742 nocí. Opakovaně na záchytce v sokolově pobývá 85 osob, kteří také představují největší problém.

„Spousta lidí, kteří tam stráví noc, má nějaké problémy. Mohou to být lidé závislí na alkoholu a chceme, aby byli podchyceni a případně se jim dostalo možnosti léčby. My je k tomu donutit nemůžeme. Psychiatr může internovat pacienta pouze v případě, pokud má nějaké podezření, že by mohl být nebezpečný sobě nebo svému okolí. Chceme je takto motivovat k léčbě,“ vysvětlil radní Bureš.

Většina stálých klientů záchytné stanice v Sokolově pochází z řad sociálně slabých nebo bezdomovců, kterým je ovšem jedno, jestli za ně někdo něco zaplatí nebo ne. „Možná by to mohlo zafungovat na někoho, kdo tam končí v uvozovkách občas a ještě nějakou zodpovědnost má,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD). Snahu kraje situaci řešit ale podle něj vnímá město pozitivně. Kvůli záchytné stanici ve městě totiž někteří bezdomovci, kteří tam často končí, nakonec ve městě zůstávají. A to i přesto, že původně v Sokolově nikdy nežili. Nemají peníze na cestu do jiných míst v regionu, kde se původně zdržovali a vlastně většinou nemají ani důvod, aby se tam vraceli. V Sokolově pak také často páchají trestnou činnost, aby měli peníze na další alkohol.

I z toho důvodu už vedení Sokolova v minulosti opakovaně žádalo kraj, aby se záchytná stanice přestěhovala do jiného města. Proto na jednání starostů měst s krajem přednesl požadavek o přestěhování záchytné stanice do jiného města. Mluvit se v té souvislosti začalo o Ostrově, kde je nyní jediné psychiatrické lůžkové oddělení v kraji. To se zase nelíbí obyvatelům Ostrova.

Karlovarský kraj přispívá ročně na provoz záchytky 3,5 milionu korun. Dluhy se od klientů snaží vymáhat, někteří z nich ale nemají prakticky žádný majetek a částka za nocování na záchytce jim naopak stále narůstá.

Fotogalerie

Alkoholismus - ilustrační foto