Jsme televize vašeho kraje

Státní hrad a zámek Bečov získal Cenu Adolfa Heyduka díky prohlídkám pro nevidomé a slabozraké návštěvníky

Plzeň, publikováno 27.05.2017, autor: Richard Beneš

Model relikviáře sv. Maura si může osahat úplně každý | Autor: Státní hrad a zámek Bečov

Cenu Adolfa Heyduka získal za rok 2016 Státní hrad a zámek Bečov. Cena se už druhý rok udílí památkám, které jsou nejvíce přívětivé ke zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. Hrad v Bečově získal cenu díky prohlídkám pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, které pořádá s haptickým modelem relikviáře svatého Maura. Organizátoři se skrze cenu snaží zvýšit povědomí o problematice přístupnosti kulturního dědictví lidem se zdravotním znevýhodněním.

Cena se udílí ve dvou kategoriích: památky UNESCO/Národní kulturní památky a památky regionální. Jednotlivé objekty nominuje veřejnost, která posléze svým hlasováním rozhoduje o vítězi. Státní hrad a zámek Bečov zvítězil v první kategorii. Haptický model relikviáře svatého Maura byl vytvořen v roce 2011 a původně měl sloužit jako maketa pro nevidomé. Záhy se ale osvědčil také jako vhodná pomůcka nejen pro dětské prohlídky. Ty jsou nazvány „Relikviář pro každého“ a srozumitelnou formou představují fenomén relikviáře sv. Maura, model i jeho obsah si při nich může „osahat“ doslova každý.

„Nevidomým návštěvníkům tento model přináší možnost vytvořit si prostorovou představu o relikviáři, ale také ohmatat si 14 odlitků sošek svatých a 12 reliéfů, které zdobí schránu relikviáře. Model doplňuje text v Braillově písmu, přehrávač MP3 s kramářskou písní složenou na motivy příběhu relikviáře sv. Maura a hmatová mapa Evropy vysvětlující původ a putování relikviáře během dějin,“ uvedla zástupkyně kastelána Petra Widžová.

Na vytvoření tohoto unikátního modelu se podílela Přírodní škola, Správa státního hradu a zámku Bečov, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a v neposlední řadě věznice v Horním Slavkově, kde model vyrobili odsouzení k odnětí trestu v rámci modelářské dílny.

Fotogalerie

Model relikviáře sv. Maura si může osahat úplně každý | Autor: Státní hrad a zámek Bečov