Jsme televize vašeho kraje

Na obloze to bude zase svištět, Plzeň pořádá druhý ročník DronFestu

Plzeň, publikováno 29.05.2017, autor: Richard Beneš

DronFest - ilustrační foto | Autor: DronFest

Podruhé v řadě pořádá město Plzeň 2. a 3. června unikátní festival bezpilotního létání DronFest. Létat se bude opět v areálu bývalého depa dopravních podniků v Cukrovarské ulici. Zatímco páteční dopoledne je určeno převážně školám, druhý den si další program užije i široká veřejnost.

„První ročník festivalu měl návštěvnost přesahující čtyři tisíce lidí. Velmi nás potěšilo, že DronFest byl před nedávnem zařazen mezi největší akce svého druhu na světě. Nejsme už tedy jedineční jen v rámci České republiky, ale nyní mohu říct, že Plzeň nabízí lidem show světového rozměru,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Bezpilotní létání je fenomén, zajímá se o něj čím dál více lidí a my chceme každému dát možnost dozvědět se co nejvíc a užít si zajímavou show. Na akci se střetnou odborníci, kteří si předávají zkušenosti, studenti, nadšenci do bezpilotního létání, laická veřejnost. Takové setkání je výjimečné a my jsme rádi, že jej hostí právě západočeská metropole,“ shrnul technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

„Na své přijdou všechny věkové generace. Tím nejzajímavějším jsou samozřejmě atraktivní letecké ukázky s drony a také exhibiční závody v létání, kdy nejlepší piloti závodních dronů předvádějí leckdy až akrobatické kousky. Připravený bude také veletrh dronů, na kterém představí své stroje nejvýznamnější společnosti podnikající v této oblasti. V programu nechybí ani přednášky na nejrůznější témata, například jak se stát pilotem, programování dronů nebo jak vybrat dobrý dron. Samozřejmě jsme mysleli i na nejmenší, pro děti je připraven zábavný doprovodný program,“ uvedl organizátor festivalu Tomáš Cholinský ze Správy informačních technologií města Plzně.

U příležitosti závodů létání se také slavnostně otevře první městská FPV Drone Race Aréna v České republice. V rámci festivalu organizátoři vyhlásí i výsledky soutěže DronApp. Soutěžilo se o nejlepší aplikaci schopnou ovládat dron, nebo o nejlepší fotografii a video z dronu. „Soutěžící nám letos udělali velkou radost, obdrželi jsme na 100 originálních snímků, výtvory programátorů v DronAppu jsou na vysoké úrovni. Jsme přesvědčeni o tom, že některé z aplikací jsou konkurence schopné a atraktivní pro podnikatelský sektor,“ přiblížil průběh soutěží Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně. Všechny soutěžní fotografie budou k vidění v kavárně DEPO2015 po oba dny trvání festivalu.

Fotogalerie

DronFest - ilustrační foto | Autor: DronFest
DronFest - ilustrační foto | Autor: DronFest
DronFest - ilustrační foto | Autor: DronFest