Jsme televize vašeho kraje

Bike-sheringová kola se stala terčem útoku vandalů i zlodějů, jedno skončilo i s dopravní značkou na dně řeky

Plzeň, publikováno 29.05.2017, autor: Richard Beneš

Jedno kolo skončilo na dně řeky uvázané k dopravní značce | Autor: Hynek Horák

Hned tři bike-sharingová kola se v Plzni stala terčem vandalů. Pachatelé je poničili a jedno z nich dokonce skončilo na dně řeky Úslavy v Lobzích. Jedná se o sdílená kola, která si mohou registrovaní klienti služby půjčovat pro cesty po městě. Každý, kdo si jedno ze sta kol vypůjčí, může ho pak po skončení jízdy zaparkovat a uzamknout na jakémkoliv veřejném místě. Incidentem se zabývali i plzeňští policisté.

Jedno kolo odložil a uzamkl u dopravní značky klient na Roudné. Po chvíli si všiml, že se ho snaží ukrást dvojice mužů, když z okna slyšel, jak někdo venku řeže pilkou na železo. Muž okamžitě přivolal policii. „Kolem půl druhé v noci jsme přijali oznámení, že v ulici Na Roudné někdo krade jízdní kolo. Na místo jsme okamžitě poslali policejní hlídku. Ta nedaleko od nahlášeného místa zadržela dva mladíky ve věku 17 a 18 let. Jedná se o dva bratry, kteří krátce předtím odcizili dvě jízdní kola,“ informovala mluvčí policie Hana Štefflová. Jedno kolo ukradli mladí pachatelé na Roudné a to druhé v Plzni na Slovanech v Částkově ulici. Na pomoc si vzali pilku na železo.

„Doufám, že to byla jen nějaká nerozvážnost, nebo čirý vandalismus, doufám, že to není nějaký útok na naší službu,“ komentoval událost Hynek Horák, provozovatel bikesharingu.

Kola v hodnotě sedm tisíc korun jsou na odpis. Pachatelé upilovali řidítka a zadní část rámu ve snaze kolo osvobodit. Další poškozené kolo se našlo opět na Roudné a v pondělí náhodný kolemjdoucí vylovil jiné poškozené a už měsíc pohřešované kolo z řeky Úslavy v Lobzích. „Někdo vytrhl dopravní značku na které bylo naše kolo uvázáno. Lze předpokládat, že ho chtěl zloděj odcizit a nešlo mu to, tak ze vzteku to kolo i se značkou vzal a hodil jí do řeky,“ dodal Hynek Horák.

Po pachateli těchto dalších útoků pátrají policisté. Dvěma mladíkům, které strážníci už zadrželi hrozí pokuta ve výši až 15 tisíc korun.

Fotogalerie

Jedno kolo skončilo na dně řeky uvázané k dopravní značce | Autor: Hynek Horák
Jedno kolo skončilo na dně řeky uvázané k dopravní značce | Autor: Hynek Horák
Toto kolo poškodil zloděj pilkou na kov | Autor: Hynek Horák
Toto kolo poškodil zloděj pilkou na kov | Autor: Hynek Horák