Jsme televize vašeho kraje

Zmařit stavbu OC Corso by mohlo město Plzeň přijít až na sedm miliard korun, přesný odhad vypracuje právní kancelář

Plzeň, publikováno 07.09.2012, autor: Richard Beneš

Zastupitelstvo magistrátu bude rozhodovat o osudu referenda v kauze OC Corso | Autor: Richard Beneš

Vedení města Plzně má maximálně deset dní na to, aby u renomované právní kanceláře nechalo vypracovat odhad, nakolik by přišlo zmaření investice pro případ, že by se na základě výsledku plánovaného referenda v lokalitě po zdemolovaném DK Inwest nepostavilo OC Corso a zabránilo se i dalšímu rozvoji majitelům pozemků v sousedství. Podle předběžných odhadů, které má nyní magistrát k dispozici, by zřízení parku v sousedství Americké třídy, jak si přejí členové organizačního výboru referenda i nemalá část plzeňské veřejnosti, přišlo město na pět až sedm miliard korun, řekl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Ve čtvrtek jsme zastupitelům vyčísli na jednání zastupitelstva, kolik by stála změna území, na kterém stál dnes již zbořený kulturní dům. Tam odhadujeme jenom cenu pozemků řádově 250 až 300 milionů korun. Pak je třeba vzít v potaz, že tam stála nějaká budova, ta mohla mít hodnotu několika stovek milionů korun. Pak tam probíhaly demolice. Pokud uděláme nějakou změnu nebo znemožníme investorovi na tom místě stavět, tak se bavíme řádově o jedné miliardě korun,“ vyčíslil náměstek primátora Zrzavecký hrubý odhad výše zmařené investice, kterou by muselo město zaplatit.

„Pokud se ovšem budeme bavit o změně plánu pro celé to území, které tam je, jak se navrhuje ve druhé otázce plánovaného referenda a tím pádem zablokování jakéhokoliv rozšiřování v uvedené lokalitě všem stávajícím vlastníkům nemovitostí, kde je například Tesco, které by chtělo rozšiřovat, tak se budeme bavit o náhradách škody, jež mohou být ve stejném rozsahu. Tedy další miliarda,“ uvedl Martin Zrzavecký. Celkem je ve zmíněné lokalitě sedm majitelů pozemků.

„Teď všechno přepočítáme, necháme si to právně posoudit, jestli mají majitelé pozemků nároky nebo nemají nároky, připravíme odhady případných sankcí, pak to předložíme ke zvážení zastupitelům na mimořádném jednání zastupitelstva. Měla by to samozřejmě vědět i veřejnost, když se bude rozhodovat v referendu, že to město může nějakou korunu stát,“ uvedl s krčením ramen a s vážným výrazem ve tváři náměstek Zrzavecký. Podle jeho slov se ovšem zdaleka neskončí i dvou miliard korun. Do sankcí by se měl ještě promítnout předpokládaný ušlý zisk společnosti Amádeus Plzeň, která má zahraniční partnery. Proběhly by arbitráže s českým státem a sankce pro město by se ve finále mohly vyšplhat na pět až sedm miliard korun. Plzeň by se tak stala městem s jednoznačně nejdražším zbořeništěm v Evropě, protože na ruinách bývalého DK Inwest by už nikdo žádný park nevybudoval.

„Na vypracování odhadu máme zhruba deset dní, náklady s tím spojené se pohybují někde kolem 200 až 300 tisíc korun, protože chceme to nechat vypracovat nějakou renomovanou právní kancelář. Ta si bude účtovat i za tu zkrácenou dobu,“ dodal Martin Zrzavecký.

„Ještě dnes doručíme představitelům opozice, která si přeje svolat mimořádné jednání zastupitelstva dopis, aby sdělili možné termíny konání mimořádného zastupitelstva, na kterém se bude jednat, zda a v jaké podobě by se mělo uskutečnit referendum. Pokud bychom chtěli stihnout vše, aby se referendum konalo v termínu krajských voleb, příliš času už nemáme. Referendum může být vyhlášeno nejméně 25 dní před jeho konáním, před touto lhůtou tedy musí proběhnout i mimořádné jednání zastupitelstva,“ řekl pro Regionpodlupou.cz primátor Plzně Martin Baxa.

Ve čtvrtek zastupitelé smetli ze stolu návrh primátora, který chtěl, aby zastupitelé vyhlásili referendum sami bez ohledu na to, jak dopadne posouzení návrhu na referendum, jenž magistrátu předložili členové přípravného výboru referenda. Zatímco v návrhu referenda, který podpořilo svým podpisem 15 tisíc Plzeňanů, jsou dvě otázky, primátor navrhoval, aby lidé odpovídali jen na první z nich. Druhá otázka je podle názoru expertů problematická a nelze o ní hlasovat. Návrh primátora podpořili jen zastupitelé z ODS, odmítli jej i zastupitelé ČSSD, kteří jsou s občanskými demokraty v koalici ve vedení magistrátu. 

Fotogalerie

Zastupitelstvo magistrátu bude rozhodovat o osudu referenda v kauze OC Corso | Autor: Richard Beneš