Jsme televize vašeho kraje

Po roce se vrací do turistické nabídky města Plzně oblíbené večerní tematické prohlídky

Plzeň, publikováno 31.05.2017, autor: Richard Beneš

Turisté si užijí prohlídky s průvodci v historických kostýmech | Autor: Plzen.eu

Večerní tematické prohlídky se po loňské úspěšné premiéře vrací do turistické a kulturní nabídky města Plzně. Zájemci mohou vybírat z trojice okruhů. První je určený především dětem a provede je plzeňskými bájemi a pověstmi. Další okruh se zaměří na to, jakým způsobem se Plzeň v průběhu staletí měnila. Ten třetí pak představí známé plzeňské osobnosti. Prohlídky se konají každou sobotu od začátku června až do konce září. První prohlídka na téma Báje a pověsti plzeňské se uskuteční už toto sobotu 3. června od 19 hodin.

„Turisté i místní čím dál tím víc vyhledávají netradiční zážitky. Přesvědčil nás o tom už loňský premiérový ročník, kdy se vstupenky velice rychle vyprodaly. My jsme byli nuceni přidávat další termíny. I z tohoto důvodu jsme se pro letošní sezonu rozhodli zdvojnásobit počet prohlídek. Vstupenky na celou sezonu si zájemci mohou koupit už nyní a to v Turistickém informačním centru anebo prostřednictvím Plzeňské vstupenky,“ uvádí Kristina Štěpánová, zástupkyně ředitelky organizace Plzeň – TURISMUS.

Při nočních prohlídkách provede nejen turisty historickým centrem Plzně středověký mudrc, archivářka z doby normalizace či dámy z vyšší společnosti z přelomu 19. a 20. století. Každá z osobností však svůj výklad pojme po svém. „I místní se tak o svém městě dozvědí řadu nových věcí. Středověký mudrc jim ukáže Plzeň bájí a pověstí. Dozvědí se, komu se podobá Plzeňská madona, proč se z plzeňské věže vyvolávalo jen na tři strany nebo kde jsou po Plzni ukryté vzácné poklady a kdo je do dnešních dnů hlídá. Tento prohlídkový okruh je uzpůsoben především dětem a součástí je i malý kvíz,“ informovala Štěpánová.

S Plzeňskými osobnostmi účastníky prohlídek seznámí dvě průvodkyně v dobových kostýmech. A podle organizátorů prý znají z doslechu celou řadu velice zajímavých příběhů, až drbů o známých občanech města. Plzeň v proměnách staletí představí zájemcům archivářka Věra Nová. Ta si pro své posluchače připravila řadu informací, jako například to, kde se v Plzni nacházely stáje pro slony, proč si plzeňští sami postavili kasárna nebo kdo to byli roháči. K ruce bude mít řadu starých fotografií a výstřižků z dobového tisku, které ukáží Plzeň takovou, jaká kdysi bývala.

Tematický okruh Báje a pověsti plzeňské trvá kolem 75 minut, zbývající dva okruhy maximálně 120 minut. Plnocenné vstupné stojí 100 korun, zlevněné vstupné pro děti, seniory a ZTP 50 korun. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41 anebo prostřednictvím Plzeňské vstupenky.

Fotogalerie

Turisté si užijí prohlídky s průvodci v historických kostýmech | Autor: Plzen.eu
Autor: Plzen.eu