Jsme televize vašeho kraje

Lidové baroko Plzeňského kraje zachytil na svých fotografiích Václav Hynčík, teď vystavuje svá díla v Galerii Jiřího Trnky

Plzeň, publikováno 31.05.2017, autor: Richard Beneš

Pozvánka na výstavu fotografií Václava Hynčíka

Fotografie barokních objektů na území Plzeňského kraje vystavuje od středy v Galerii Jiřího Trnky na plzeňském náměstí Republiky fotograf Václav Hynčík. Výstava nazvaná Lidové baroko Plzeňského kraje je součástí Letního barokního festivalu 2017.

„Moje současná výstava navazuje na knihu a zároveň výstavu fotografií „Baroko Plzeňského kraje“, kde byli představeni evropští velikáni barokního umění našeho kraje v architektuře, malbě i sochařině. Proto chci v tomto roce baroka 2017 upozornit i na lidové barokní umění, na některé stavby, které zdobí naše vesnice i další kouty venkova, kterým také někdy říkáme Selské baroko,“ uvedl Václav Hynčík.

Baroko zanechalo na území Plzeňského kraje bezpočet zámků, kostelů, kaplí, soch a dalších objektů, z nichž mnohé patří ke skutečným architektonickým a umělecko – řemeslným skvostům. Na Plzeňsku, především pak ve vesnicích v okolí Plzně, se v období na přelomu 18. a 19. století začal zvolna prosazovat nový stavební sloh, později známý pod jménem lidový klasicismus, někdy zvaný též lidové baroko nebo selský barok. „Vznikl fenomén, který určil podobu nejedné obce, z nichž mnohé dodnes patří ke klenotům lidového stavitelství českého západu. Koterov, Božkov, Černice, tady všude se dochovaly stavby ve výrazu ovlivněné barokem i klasicismem. Také v Tymákově, Ejpovicích nebo Radobyčicích můžeme dodnes spatřit nejednu bránu nebo chalupu zdobenou štíty s volutovými křídly, jejichž tvar určoval v prvé řadě doznívající barok,“ uvedl historik Karel Foud.

Vystavené fotografie Václava Hynčíka se prioritně věnují poznání a prezentaci památek z okruhu lidového barokního slohu. Na příkladech staveb z Koterova, Černic, Radobyčic, Pačína, Hůrek, Lochousic, Olešovic a dalších lokalit autor poukazuje na jejich neotřelou krásu a různorodost. Hynčíkovy fotografie jsou podle Fouda také stále aktuálním dokladem řemeslného umu dávných zedníků, štukatérů, tesařů a kameníků, skutečných mistrů svého řemesla, pokračovatelů odkazu stavitelů klášterů, kostelů a zámků.

Fotogalerie

Pozvánka na výstavu fotografií Václava Hynčíka