Jsme televize vašeho kraje

Historický víkend bude letos ve znamení Golema, centrem Plzně projde tradiční průvod strašidel

Plzeň, publikováno 31.05.2017, autor: Richard Beneš

Centrem Plzně opět projde průvod strašidel | Autor: Nadace 700 let města Plzně

Další ročník oblíbené akce Historický víkend zažije Plzeň od 9. do 11. června a návštěvníci se mají na co těšit. Hlavní scéna na náměstí Republiky ožije hudbou, tancem, divadlem i šermem. Do města zavítají také zahraniční folklorní soubory, které jsou hosty Mezinárodního folklorního festivalu, jenž je součástí slavností. V sobotu odpoledne projde Plzní tradiční historicko – folklorní průvod. Pořadatelem akce je už od jejího založení v roce 1995 Nadace 700 let města Plzně.

„Historický průvod se shromáždí ve 14.00 u Ježíška. Odtud se vydá historická část průvodu včetně císaře Rudolfa a u hlavní budovy Západočeského muzea se pak spojí se zhruba pětistovkou účastníků Mezinárodního folklorního festivalu. Společně pak projdou Kopeckého sady, Smetanovou ulicí až na náměstí Republiky. U Ježíška bude také další scéna Historického víkendu, vyroste tam dobový tábor a v sobotu si diváci užijí jezdecký turnaj i bitvu. Chybět nebudou ani koně,“ informovala Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.

Hlavní postavou celého víkendu bude postava populárního Golema. Tajemstvím zatím zůstává, zda a za jakých okolností ožije. Pořadatelé proto doporučují páteční a sobotní večerní představení na hlavní scéně s názvem „Golem v Plzni aneb Oživí alchymisté Golema před příjezdem císaře Rudolfa?“ Připravena je i Pohádková cesta, tržiště, dobový tábor, historie s Techmanií, prohlídky historických budov České spořitelny. Vyjedou historické vozy MHD, představí se Archiv města Plzně.

„Novinkou bude kromě scény U Ježíška také ponožková bitva, kterou svedou malí bojovníci v sobotu a v neděli v Proluce v Křižíkových sadech. Stačí jim k tomu pět párů starých čistých ponožek a elán. Pokud by někdo přišel bez ponožek, dostane je na místě. Je potřeba počítat se ztrátou munice,“ zmínila další bod programu Alena Kozáková. Tradičním hostem programu je několik let chrástecký soubor Karkulka, který v letošním roce přiveze do Plzně v premiéře muzikál Milana Benedikta Karpíška Plzeňská strašidla. Toto představení se uskuteční na úvod v pátek a opakovat se bude také v neděli.

Vyvrcholením sobotního programu bude i večerní rej a vejšlap strašidel, povede svou tradiční trasou centrem města. Organizátoři očekávají tisíce strašidel, pohádkových bytostí a jiných masek. Lákadlem nedělního programu bude zcela jistě unikátní a technicky náročné představení Max fotbal mnichů, které se po letech do Plzně vrací a slibuje velmi atraktivní diváckou podívanou, která se stane tečkou Historického víkendu.

Fotogalerie

Letošní Historický víkend bude ve znamení Golema | Autor: Nadace 700 let města Plzně
Centrem Plzně opět projde průvod strašidel | Autor: Nadace 700 let města Plzně