Jsme televize vašeho kraje

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje chce budovat nový depozitář za 62 milionů, dochází kapacita na ukládání sbírek

Plzeň, publikováno 04.06.2017, autor: Richard Beneš

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje - ilustrační foto

Po novém depozitáři za 62 milionů korun touží Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK). Zrekonstruuje proto budovu v bývalých kasárnách v Plzni na Borech, čím výrazně rozšíří sbírkovou kapacitu, mohly by se tam ukládat knihy, časopisy a jiné tisky na dalších 20 až 30 let. V současné době jsou depozitáře největší knihovny na západě Čech naplněné a v horizontu několik let se vyčerpají rezervy na ukládání sbírkových fondů. Radní kraje, který je zřizovatelem knihovny, schválili podání žádosti do Integrovaného regionálního operačního program IROP. Ještě letos by mělo být jasné, zda kraj dostane z EU dotaci na zřízení nového depozitáře.

„Je to ojedinělá příležitost získat přes 50 milionů korun, deset procent nákladů, případně neuznatelné výdaje, by uhradil kraj,“ informoval náměstek hejtmana Martin Baxa (ODS). Podle jeho slov je zatím hotová studie depozitáře. Na samotném projektu se teprve začne pracovat. Do konce roku musí mít SVK vše hotové a to včetně stavebního povolení. V budově bývalých kasáren už je nyní depozitář, který se ale po přestavbě výrazně rozšíří.

SVK už před nedávnem uspěla s žádostí o evropskou dotaci z IROP s projektem záchrany ohrožených historických knižních fondů. V tomto případě se jednalo o akci za 21,6 milionu korun, přičemž 18,4 milionu korun má tvořit dotace. Díky dotaci nechá knihovna do roku 2021 restaurovat 450 nejcennějších a nejohroženějších starých tisků, většinou z 15. až 17. století.

Kraj do knihovny investuje ročně kolem 50 milionů korun na provoz a další miliony na investice. Knihovna každým rokem nakoupí asi 16 tisíc knih za čtyři miliony korun. Ve svých fondech má 1,93 milionu knih, za rok ji navštíví až 200 tisíc čtenářů.

Fotogalerie

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje - ilustrační foto