Jsme televize vašeho kraje

Padla další tři obvinění v kauze pojistných podvodů na Karlovarsku, lékaři a makléři obírali zdravotní pojišťovny o desítky milionů

Plzeň, publikováno 08.06.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Kriminalisté z Karlovarského kraje pokračují v rozplétání složité kauzy rozsáhlých pojistných podvodů v oblasti zdravotnictví, které mají na svědomí lékaři i makléři. Detektivové z hospodářské kriminálky teď nově obvinili další tři členy organizované skupiny pro podezření ze spáchání pokračujícího zločinu pojistný podvod. Akci s krycím názvem „Hippokrates“ začali policisté vyšetřovat loni v dubnu a dohromady už stíhají 60 osob. Škoda na pojistných podvodech dosahuje částky ve výši 60 milionů korun. Rozhodně nejde o konečné číslo jak u způsobené škody, tak u počtu obviněných, kterých může být až 200.

„Všechny tři osoby, kterým kriminalisté sdělili obvinění se měly neoprávněně obohatit získáním pojistného plnění. Jako žadatelé o uzavření pojistných smluv úrazového a životního pojištění zamlčeli při uzavírání těchto smluv, že již mají nebo plánují uzavřít další životní či úrazové pojištění u jiných pojistitelů. Vědomě tak zamlčeli podstatnou skutečnost pro uzavření smlouvy. Následně pak uplatnili u všech pojistitelů nárok na pojistné plnění, kde vždy uvedli, že jako pojistník neuplatňuje odškodnění stejné pojistné události u jiného pojistitele,“ vysvětlila podstatu trestného činu mluvčí policie Kateřina Böhmová.

Dva z obviněných vylákali větší částku od pojišťoven. Pětačtyřicetiletý muž uzavřel 11 obdobných pojistných smluv a celkem mu pojišťovny vyplatily na pojistném plnění přes 530 tisíc korun. Jiný jednapadesátiletý muž díky několika uzavřeným pojistným smlouvám obdobného charakteru neoprávněně vylákal od pojišťoven 7,9 milionu korun. V případě prokázání viny může soud poslat prvního muže až na osm let do vězení, toho druhého by vzhledem k výši škody mohl soud potrestat až na desetiletým trestem odnětí svobody.

V případu figuruje v roli obviněných několik lékařů a také makléři, kteří prostřednictvím bílých koní zprostředkovávali úrazové pojistky. A pojišťovny vyplácely peníze za úrazy a pracovní neschopnost úplně zdravým lidem.

Fotogalerie

Ilustrační foto