Jsme televize vašeho kraje

Stavbou roku Karlovarského kraje 2017 se stala zrekonstruovaná karlovarská restaurace Malé Versailles

Plzeň, publikováno 10.06.2017, autor: Richard Beneš

Stavbou roku v Karlovarském kraji za rok 2017 se stala zrekonstruovaná karlovarská restaurace Malé Versailles | Autor: stavbykarlovarska.cz

Stavbou roku v Karlovarském kraji za rok 2017 se stala zrekonstruovaná karlovarská restaurace Malé Versailles, projektem je rozhledna Rusalka a zachráněnou památkou zřícenina hradu Andělská Hora. Cenu hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové (ANO) letos dostala stavba zázemí fotbalového klubu Ostrov a rozhledna Bučina. Cenu primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka (KOA) získal Bytový dům Křižíkova ulice v Karlových Varech a zpřístupnění zahrad františkánského kláštera v Chebu.

Objekt vítězné stavby, karlovarské restaurace Malé Versailles pochází z poloviny 18. století a původně se jmenovala Cihelna, později zde vznikl hostinec. I když objekt prošel rekonstrukcí už v devadesátých létech minulého století, kvůli katastrofálnímu stavu byla nutná radikální rekonstrukce památkově chráněného objektu. Hmota původního zahradního hostince byla zachována, stejně tak i celková dispozice objektu. Mezi stavbami odporná komise ocenila i silnici Horní a dolní točka Jáchymov a zpřístupnění zahrad františkánského kláštera v Chebu.

Rozhledna Rusalka by měla podle oceněného projektu vyrůst na Božím Daru, kde původně stála jedna z prvních větrných elektráren v Čechách. Pro potře bu rozhledny se využije stávající ocelový tubus bývalé větrné elektrárny. Po realizaci stavby se čekává návštěvnost je zhruba 40 tisíc lidí ročně. Druhé místo získal projekt Obnova Goethovy vyhlídky v Karlových Varech.

Lidé mohli i letos hlasovat o nejlepší stavbu ve veřejném hlasování a celkem se do soutěže zapojilo 11 232 osob. Nejvíce hlasů od veřejnosti získala mezi stavbami rozhledna Bučina (603 hlasů), mezi projekty rozhledna Rusalka (917 hlasů) a ze zachráněných památek Andělská Hora se ziskem 625 hlasů.

Fotogalerie

Projektem roku je zatím nerealizovaná rozhledna Rusalka | Autor: stavbykarlovarska.cz
Stavbou roku v Karlovarském kraji za rok 2017 se stala zrekonstruovaná karlovarská restaurace Malé Versailles | Autor: stavbykarlovarska.cz
Zachráněnou památkou se stal zámek Andělská Hora | Autor: stavbykarlovarska.cz