Jsme televize vašeho kraje

Na letiště v Karlových Varech začne v létě létat nová linka ze středoasijského Taškentu

Plzeň, publikováno 12.06.2017, autor: Richard Beneš

Letiště Karlovy Vary | Autor: Richard Beneš

Letecký provoz na letišti v Karlových Varech rozšíří v letních měsících letošního roku letadla společnosti Uzbekistan Airways, která budou létat na trase ze středoasijského Taškentu do Karlových Varů. Série charterových letů vznikla na objednávku uzbeckých touroperátorů. Létat se bude od 25. 6. do 17. 9. 2017. Jedná se o první a jediné přímé letecké spojení, provozované mezi Uzbekistánem a Českou republikou od roku 2014.

Spojení Taškentu a Karlových Varů se stane historicky nejdelší leteckou linkou, která odlétá a přilétá do Karlovarského kraje. Letová vzdálenost mezi Taškentem a Karlovými Vary je přibližně 4300 kilometrů a doba letu bude trvat přibližně pět a půl hodiny. Dosud nejdelší provozovanou leteckou linkou do Karlových Varů byly lety z Ťumeně, kde však byla letová vzdálenost o téměř 1000 kilometrů a o 1,25 hodiny kratší.

„Narůstající zájem uzbecké klientely o cesty do našeho regionu se projevuje dlouhodobě a o zavedení leteckého spojení jednali zástupci letiště již v loňském roce. Bohužel, složitý proces získávání víz a zejména vízové kvóty pro Uzbekistán, znemožnily realizaci letů v loňském roce a jsme proto rádi, že se ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí podařilo tento problém vyřešit a že letos cestující z této destinace přivítáme na našem letišti,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý.

„Lety z Taškentu jsou dobrým příkladem toho, že náš region může být atraktivní pro návštěvníky z různých částí světa. Pro naše cestovatele je zase Uzbekistán zajímavý svou pohnutou minulostí. Na jeho území se nacházejí některá z nejstarších měst světa. Věřím, že všichni „aktéři“ v oblasti cestovního ruchu v našem kraji i nadále budou aktivní ve vyhledávání nových příležitostí a trhů a ještě intenzivněji budou navazovat kontakty, které mohou znamenat další příliv návštěvníků do našeho regionu. Byl bych rád, kdyby se spojení mezi Taškentem a Karlovými Vary stalo pravidelnou součástí leteckého provozu na letišti v Karlových Varech i v budoucích letech,“ doplnil Martin Hurajčík (ANO), náměstek hejtmanky Karlovarského kraje.

Fotogalerie

Letiště Karlovy Vary | Autor: Richard Beneš
Letiště Karlovy Vary | Autor: Richard Beneš
Letiště Karlovy Vary | Autor: Richard Beneš