Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé kraje odsouhlasili záměr postavit v Plzni novou budovu galerie výtvarného umění, stát musí ale zaplatit 60 procent nákladů

Plzeň, publikováno 12.06.2017, autor: Richard Beneš

Takto by měla vypadat nová budova Západočeské galerie v Plzni U Zvonu | Autor: Archiv

Záměr postavit v Plzni v lokalitě U Zvonu novou krajskou galerii výtvarného umění v ceně 820 milionů korun podpořili na svém jednání po tříhodinové diskusi zastupitelé Plzeňského kraje. Ovšem za podmínek, že 480 milionů na nový objekt poskytne ministerstvo kultury. Vyplývá to z memoranda, které odsouhlasili zastupitelé. Město Plzeň vkládá do projektu pozemek v centru a infrastrukturu. Ministerstvo kultury podepíše memorandum poté, co bude mít ve svém rozpočtu peníze z investičního programu na podporu regionálních kulturních institucí. Peníze tam musí nasypat ministerstvo financí. A zatím není jasné, zda se tak stane.

„Ještě nestavíme. Memorandum nám ale otevírá cestu k dalšímu jednání na ministerstvu financí,“ uvedla ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) s tím, že ekonomický náměstek z ministerstva kultury předběžně přislíbil Plzeňskému kraji úhradu 60 procent nákladů, což představuje podíl státu ve výši 480 milionů korun. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) je přesvědčen o tom, že projekt nové galerie překračuje hranice kraje a bylo by chybou nevyužít možnosti státní podpory a galerii nepostavit. „Myslím si, že takovou šanci už nikdy do budoucna nedostaneme,“ řekl hejtman. Zdůraznil však, že pokud kraj peníze od státu nezíská, projekt se opět pošle k ledu.

Podobné memorandum podepsaly také Ostrava a Moravskoslezský kraj ve věci nové knihovny za miliardu korun, kteří už mají i písemný příslib peněz od ministra financí Andreje Babiše. Plzeňský kraj má na stavbu galerie projekt, který už před lety vzešel z architektonické soutěže. A od loňského roku také existuje platné stavební povolení. Části veřejnost se ovšem nelíbí moderní budova galerie, která by měla vzniknout podle zmíněného projektu na místě domu poškozeného v roce 2002 povodněmi. Město tehdy nechalo starý objekt odstřelit, od té doby je tam provizorní parčík.

V nové galerii by byla stálá expozice. V současné době má Západočeská galerie asi 95 procent ze svých 10 tisíc exponátů v hodnotě přesahujíc jednu miliardu korun uloženo v depozitářích. Plzeňská galerie přitom vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny, kterou by stálo za to trvale vystavovat v reprezentativních prostorách. Stísněné depozitáře v Masných krámech, původně středověkém objektu bez klimatizace, porušují zákon o ochraně muzejních sbírek a nenaplňují povinnost sbírky prezentovat. „Jsme s Ostravou jedinou galerií v ČR, která nemá z prostorových důvodů stálou expozici,“ uvedl ředitel galerie Roman Musil. Ministerstvo kultury počátkem roku kontrolovalo galerii Obě výtky zapsalo do protokolu, ale sankci zatím neuplatnilo.

Sám ředitel galerie si projekt nové budovy, který vzešel z 89 architektonických návrhů, velmi pochvaluje. „Měli jsme skvěle sestavenou komisi z mimořádných odborníků, která rozhodovala tři dny a všechny návrhy, které byly anonymní, velmi pečlivě zvažovala,“ dodal Roman Musil.

Fotogalerie

Takto by měla vypadat nová budova Západočeské galerie v Plzni U Zvonu | Autor: Archiv