Jsme televize vašeho kraje

Lanovka na šumavském Špičáku přechází do každodenního provozu, turisté už mohou navštívit i rozhlednu

Plzeň, publikováno 14.06.2017, autor: Richard Beneš

Rozhledna na Špičáku je oblíbeným letním cílem turistů | Autor: Ski&Bike Špičák

Do režimu každodenního provozu přechází od čtvrtka 15. června sportovní areál Ski&Bike Špičák. To znamená, že až na vrchol Špičáku bude jezdit lanovka sedm dní v týdnu až od 9.00 do 17.00 hodin, v pátek a sobotu pak ještě o hodinu déle. Provozní doba rozhledny, kde se neplatí vstupné, je od 9 do 18 hodin. Z důvodu ochrany přírody s ohledem na vzácné hnízdící ptáky je rozhledna otevřena jen od poloviny června do půlky září. Jedná se o největší turistickou atrakci na Špičáku.

Areál Ski&Bike Špičák má za sebou první dva víkendy letního provozu, kdy už jezdila lanovka. „První červnová neděle sice celá propršela, ale tento výkyv návštěvnosti vynahradily ostatní tři dny. Tradičně více bylo pěších turistů, kteří tvořili 70 procent návštěvníků, bikeři pak představovali zbylých 30 procent,“ říká ke startu sezony provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Turisté na Špičáku už mohou vyrazit i po naučné stezce na jezera nebo na jakoukoli jinou trasu, středisko vytvořilo různé programy výletů pro rodiny s dětmi. „Na webu Špičáku nebo v infocentrech na pokladnách získají lidé zdarma tipy včetně plánků cest na nejzajímavější výlety po okolí, ať už pěšky nebo na kole. Letní Gravity Academy pak zajišťuje výuku jízdy na sjezdovém (downhillovém) kole,“ řekl Kasík.

Každý den si také mohou návštěvníci areálu vypůjčit kola, nejen na sjezd (downhill), zkusit si také mohou jednu ze sedmí tras bikeparku. Nechybí samozřejmě ani kola na běžné ježdění po cyklostezkách, včetně elektrokol. Dětské hřiště před chatou Hanička nabízí jízdu po nafukovacích duších (letní tubing).

Fotogalerie

Rozhledna na Špičáku je oblíbeným letním cílem turistů | Autor: Ski&Bike Špičák