Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň představilo obří akci Letní sportmanie, součástí bude i největší sestava trampolín v ČR

Plzeň, publikováno 15.06.2017, autor: Richard Beneš

Velkou akci Letní sportmanie prezentoval primátor Martin Zrzavecký společně s radním pro sport Petrem Chvojkou | Autor: Plzen.eu

Desetidenní sportovní projekt nazvaný Letní sportmanie chystá město Plzeň v termínu od 18. do 27. srpna. Velká akce by měla navázat na loňský úspěšný Olympijský park Plzeň 2016, který za 16 dní navštívilo zhruba 110 tisíc lidí. Konečné slovo při schválení projektu budou mít plzeňští zastupitelé, kteří se příští týden budou zabývat uvolněním prostředků na akci, která by se měla uskutečnit v amfiteátru a v parku za OC Plzeň Plaza. Organizátoři se letos chtějí více orientovat na adrenalinové sporty.

Mezi hlavní atrakce bude patřit Jump Arena, největší outdoorová sestava trampolín v České republice, chybět nebudou lanové a lezecké centrum, fit park, sektory se střeleckými sporty, vodní svět s wakeboardingem, paddleboardingem a další. Pořadatelé chystají běžecké závody zdatnosti, besedy se sportovci, ranní cvičení a podobně. Vstup na akci bude zdarma.

„Loňský olympijský park měl obrovský úspěch, měl smysl. Proto bychom i letos chtěli Plzeňanům a návštěvníkům města nabídnout možnost smysluplně trávit prázdninové dny, seznámit se s jednotlivými druhy sportů, vyzkoušet si nejrůznější atrakce. Na rozdíl od loňska je připravovaný program víc postaven na adrenalinových, individuálních a netradičních aktivitách,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Podle plzeňského radního pro oblast podpory podnikání a sportu Petra Chvojky (OPAT) stejně jako loni opět vzniká sportovní program ve spolupráci s místními sportovními kluby, park za řekou díky tomu nabídne 50 až 60 sportovních aktivit. „Hlavní atrakcí se stane Jump Arena, tedy sestava trampolín o rozměrech 30 krát 15 metrů. Trampolíny jsou určeny pro vertikální skákání i pro skákání z boku, užít si je mohou dospělí i děti od čtyř let věku,“ přiblížil Petr Chvojka. Většina podobných sestav se vyrábí pro vnitřní použití, obdobně velká pro venkovní účely v České republice není.

Návštěvníci akce budou mít možnost nejen si vyzkoušet jednotlivé sportovní disciplíny, připraveny jsou i tři závody. Pro rodiny s dětmi od čtyř do 15 let to bude Predator Junior, jenž se uskuteční každý den v prostoru areálu. „Široké veřejnosti je určen oblíbený Predator Run, kde předpokládáme účast až dvou tisíc běžců. Uskuteční se hned první otevírací den sportovní části, tedy v sobotu 19. srpna. Trasa povede z areálu za OC Plzeň Plaza přes Škodovku a zpět, délka bude zhruba sedm až osm kilometrů, na závodníky čekají nástrahy ve formě překážek, které musí běžci zdolat,“ uvedl Filip Marian, z Odboru sportu Magistrátu města Plzně, který má projekt na starost.

Divácky nejatraktivnější bude Predator Challenge, jenž se poběží každý večer v areálu za OC Plzeň Plaza. „Půjde o souboj jednotlivců ve dvojicích proti sobě v běhu zdatnosti přes různé nástrahy na zhruba sto metrů dlouhé trase. Každý večer se od 20 hodin uskuteční kvalifikace, v sobotu 26. srpna pak chystáme velké finále,“ doplnil Filip Marian, jenž u tohoto typu závodu předpokládá účast spíše profesionálních sportovců z České republiky i zahraničí.

Slavnostní zahájení projektu Letní sportmanie Plzeň 2017 se uskuteční v pátek 18. srpna v 19 hodin. Program bude postaven na ukázkách adrenalinových aktivit, návštěvníky čeká sportovněji zaměřená show. Součástí desetidenního programu budou také besedy se známými sportovci, přednášky a autogramiády. Nedílnou součástí akce se stanou, stejně jako v loňském roce, hojně navštěvovaná ranní cvičení pro veřejnost.

Svým projektem za zhruba 5,5 milionu korun, na nějž částkou 1,5 milionu korun přispěje i MO Plzeň 1, chce město oslovit nejen Plzeňany, ale i ostatní obyvatele regionu a také návštěvníky z jiných krajů České republiky. V Klatovech, Domažlicích, Tachově a v Rokycanech se proto uskuteční malé ochutnávky Letní sportmanie. „Jednodenním sportovním programem chceme ve čtyřech vybraných městech oslovit v dopoledních hodinách děti, v odpoledních pak širokou veřejnost. Lidé si budou moci vyzkoušet adrenalinové aktivity, k dispozici jim bude i mobilní lezecká stěna,“ dodal Filip Marian. Lezecká stěna se objeví od července také na plzeňském náměstí Republiky.

 

Fotogalerie

Velkou akci Letní sportmanie prezentoval primátor Martin Zrzavecký společně s radním pro sport Petrem Chvojkou | Autor: Plzen.eu
Tak bude vypadat největší Jump aréna v Česku | Autor: Plzen.eu