Jsme televize vašeho kraje

Senior residence Terasy se stala prvním pětihvězdičkovým domovem pro seniory v Plzni

Plzeň, publikováno 16.06.2017, autor: Richard Beneš

Domov pro seniory Senior residence Terasy v Plzni-Bolevci | Autor: Senior residence Terasy

První pětihvězdičkový domov pro seniory má město Plzeň. Ocenění získal Domov pro seniory Senior residence Terasy. Stal se tak prvním poskytovatelem sociálních služeb na území města a druhým v Plzeňském kraji, který má toto nejvyšší možné ohodnocení. Ocenění v pátek převzala ředitelka Milada Brašnová z rukou prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého, náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeňka Honze (ČSSD) a od náměstkyně primátora města Plzně pro oblast školství a sociálních věcí Evy Herinkové (ČSSD).

Značka kvality v sociálních službách je jako nástroj a měřítko kvality zcela běžná v mnoha západoevropských zemích. Nyní přichází i do ČR, aby kvalitu sociálních služeb nejen měřila, ale aby dlouhodobě vedla k jejímu zvyšování. Značka kvality v sociálních službách hodnotí všechny důležité aspekty pobytu v zařízení z jediného úhlu pohledu, tedy z pohledu samotného seniora nebo uživatele této sociální pobytové služby.

Cílem Značky kvality v sociálních službách je poskytnout seniorům, kteří vstupují do domova pro seniory, a jejich rodinným příslušníkům jednoznačnou informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném domově očekávat. Jde o jednoduchý systém externí certifikace těchto zařízení, který je založen na udělování hvězd. V praxi tak již při vstupu do domova pro seniory nový uživatel případně i jeho rodina uvidí, zda jde o dvouhvězdičkový nebo pětihvězdičkový domov.

Senior residence Terasy v Plzni-Bolevci patří k menším pobytovým službám, pečují o 52 seniorů. „To nám umožňuje důsledně používat individuální přístup k uživatelům,“ uvedla ředitelka domova Milada Brašnová. „Rovněž můžeme okamžitě uvádět do praxe nové koncepty péče, terapie i všechna zlepšení a hned si od obyvatel domova ověřit zpětnou vazbu,“ dodala ředitelka Milada Brašnová.

Podle závěrečné zprávy hodnotiteů je péče v domově je na velmi vysoké úrovni. Zařízení má nadprůměrný počet zaměstnanců v přímé péči, kteří uplatňují lidský a laskavý přístup k obyvatelům a zároveň využívají moderní metody péče. Domov nabízí velmi vysokou kvalitu v oblasti stravování, vaří ve vlastní domácí kuchyni, nabízí několik diet a využívá služeb nutričního terapeuta. Obyvatelé si mohou u snídaně a u oběda vybrat ze dvou druhů jídla a z několika nápojů, mohou si říci, kolik jídla chtějí. Strávníci také oceňují flexibilitu času výdeje jídel. Celkové prostředí domova je velmi dobře uspořádáno, všude je čisto a příjemná vůně.

„Získaného ohodnocení si skutečně moc vážím. Je to je určitě velká pocta a velký závazek do budoucnosti. Kvalita se totiž musí po dvou letech obhajovat. Dosažení nejvyššího stupně ocenění kvality je pro celý tým novým povzbuzením v náročné práci,“ zdůraznila hlavní přínos získání nejvyššího ocenění ředitelka domova Milada Brašnová.

Domov pořádá pro své obyvatele velké množství společenských a kulturních akcí. V rámci mezigeneračního setkávání přicházejí na Terasy dobrovolníci, studenti, duchovní, děti ze škol a školek, muzikanti a další. Pod odborným vedením obyvatelé Teras malují obrazy, vyrábějí dárky, pěstují bylinky a květiny. „Naše obyvatele podporujeme tak, aby mohli vést spokojený a naplněný život. Nabízíme jim zážitky, které by sami doma neprožili,“ doplnila ředitelka Senior residence Terasy Milada Brašnová.

Fotogalerie

Domov pro seniory Senior residence Terasy v Plzni-Bolevci | Autor: Senior residence Terasy