Jsme televize vašeho kraje

Sportovní organizace v Karlovarském kraji jsou na mizině poté, co ministerstvo školství pozastavilo vyplácení dotací

Plzeň, publikováno 16.06.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Výrazným zásahem do financování sportu v nejen Karlovarském kraji i ostatních regionech bylo pozastavení vyplácení peněz z některých dotačních programů ze strany ministerstva školství. Zástupci karlovarské krajské organizace České unie sportu (ČUS) se proto obrátili na hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou (ANO), aby jim pomohla najít řešení.

Zatímco v jiných letech měly krajské sportovní svazy v tuto dobu od ministerstva na účtech okolo dvou milionů korun, letos nemají z programu ministerstva školství ani korunu. „Tato situace se týká konkrétně i programu, ze kterého jdou peníze na provoz a údržbu tělovýchovných zařízení. Zcela bez prostředků jsou také krajské organizace České unie sportu, které fungují jako servisní centra a odborně pomáhají spolkům v jejich činnosti, například s administrací dotací nebo v účetnictví. V našem kraji se problém s pozastavením peněz dotkl více než 31 tisíc organizovaných sportovců, z toho je téměř 11 tisíc dětí a mladých lidí,“ řekl Jaroslav Lebeda, předseda Karlovarské krajské organizace ČUS.

Organizace proto v polovině května prostřednictvím valné hromady České unie sportu vyzvala vládu, aby neprodleně zajistila financování sportu po celé zemi, protože může dojít ke kolapsu celé sportovní struktury. „Vždyť ministerstvo školství zásadním způsobem porušuje zásady vlády pro financování neziskového sektoru, kam sport samozřejmě patří. Vláda na to ale zatím nereagovala,“ upozornil Jaroslav Lebeda.

Krajská organizace ČUS v regionu sdružuje 17 sportovních svazů z celkových dvaceti, dále 229 tělovýchovných jednot a sportovních klubů. Problém se ale týká i těch svazů, které pod krajskou organizaci ČUS nespadají. Ministerstvo školství zrušilo navíc už schválené dotační programy a nově vyhlásilo projekty, které ale mají takové podmínky čerpání dotací, že jsou pro svazy nepřijatelné.

Do problémů se dostali rovněž pořadatelé velkých sportovních akcí. Například v zimě se na Božím Daru a Klínovci konalo mistrovství světa ve snowboardingu juniorů. Na uskutečnění akce organizátoři získali od ministerstva příslib 15 milionů korun, dostanou ale jen osm milionů, což je pro ně likvidační vzhledem k tomu, že si museli vzít úvěr. Karlovarský krajský fotbalový svaz z programu ministerstva dostával jeden milion korun na přerozdělení, Karlovarský krajský atletický svaz měl k dispozici 220 tisíc, dnes nemají nic. V září se měla v Sokolově uskutečnit Velká cena ve vzpírání s mezinárodní účastí, ale její organizace je z důvodu nedostatku financí ohrožena. Krajské svazy zatím přežívají díky malým úsporám, které si vytvořily.

„Horší je to s odbornými pracovišti, tedy servisními centry České unie sportu, kde už dochází k patové situaci a v některých okresech není z čeho platit kanceláře a další základní potřeby. Tělovýchovné jednoty a svazy by pak neměly zajištěnou odbornou pomoc, nebo by za ni musely platit,“ zdůraznila Jitka Peřina, místopředsedkyně Karlovarské krajské organizace ČUS.

„Je neuvěřitelné, že kvůli pozastavení některých dotačních titulů není ministerstvo školství schopno zajistit financování sportu v celé zemi. Budu proto muset jako předsedkyně Asociace krajů ČR vyzvat ostatní kolegy hejtmany, aby se k situaci postavili čelem a našli způsob jak pomoci, protože sportovní oddíly, jednoty a svazy jsou nyní závislé především na postoji krajů, měst a obcí. A logicky pak musíme peníze požadovat po vládě, pro kraje by to byl další nečekaný zásah do rozpočtů,“ uzavřela Jana Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje. Ta se také obrátí dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) s apelem, aby co nejrychleji zareagoval na současný stav a situaci neprodleně řešil.

Fotogalerie

Ilustrační foto