Jsme televize vašeho kraje

Titul Vesnice roku 2017 Karlovarského kraje putuje letos do Skalné na Chebsku

Plzeň, publikováno 17.06.2017, autor: Richard Beneš

Vesnicí roku Karlovarského kraje 2017 a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Skalná na Chebsku | Autor: Skalná

Vesnicí roku Karlovarského kraje 2017 a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Skalná na Chebsku. Do letošního ročníku soutěže, který byl už třiadvacátý, se přihlásilo celkem 18 obcí z regionu. Vyhlášení výsledků celého krajského kola a předání všech stuh se uskuteční 6. srpna. Skalná pak jako vítěz krajského kola postupuje do celostátního finále. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Do soutěžního klání se mohou zapojit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7500 obyvatel a disponují vlastním strategickým dokumentem zabývajícím se rozvojem obce. Z Chebska se do soutěže letos přihlásily Hazlov, Křižovatka, Nový Kostel, Podhradí, Poustka, Skalná, Stará Voda, Tři Sekery a Velká Hleďsebe. Sokolovsko zastupovaly Dolní Rychnov a Těšovice a Karlovarsko Dalovice, Hájek, Horní Blatná, Krásné Údolí, Nové Hamry, Sadov a Smolné Pece.

„Cílem soutěže je povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Děkuji všem obcím a městům, které se do soutěže z našeho kraje přihlásily a pochlubily se vším, co se jim daří realizovat. Velice si vážím práce všech starostů a starostek a již nyní se těším na velkou slavnost do Skalné, kde budu mít možnost všem osobně poděkovat a seznámit se s krásami vítězného města a s jeho občany,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

O vítězích rozhodovala krajská hodnotitelská komise, ve které kromě zástupců organizátorů zasedli také starostové obcí oceněných z minulých let. „Krajská hodnotitelská komise navštívila každou přihlášenou obec a město a provedla rozhovor s jejími zástupci. U Skalné jsme ocenili především to, že se věnuje komplexně všem oblastem. Žije bohatým spolkovým, společenským a kulturním životem. Veřejná prostranství poskytují dostatek prostoru pro setkávání obyvatel a volnočasové aktivity, jsou kvalitně navržena, vkusně vybavena a obec se o ně řádně stará. Péče o životní prostředí je též mimořádná,“ upřesnil předseda komise a starosta obce Krásná Luboš Pokorný. Obec Krásná zvítězila v loňském roce.

Skalná se nachází dvanáct kilometrů severně od Chebu v bezprostřední blízkosti německých hranic a její dominantou je jeden z nejstarších a nejzachovalejších románských vodních hradů v Česku Vildštejn. Město, v jehož čele stojí starostka Rita Skalová, má v současnosti téměř dva tisíce obyvatel. „Je nám velkou ctí, že jsme po 12 letech opět získali toto ocenění. Děkuji všem, kteří se na přípravě soutěže podíleli a věnovali pro společnou věc svůj čas i nápady,“ dodala starostka Rita Skalová.

Fotogalerie

Vesnicí roku Karlovarského kraje 2017 a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Skalná na Chebsku | Autor: Skalná
Vesnicí roku Karlovarského kraje 2017 a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Skalná na Chebsku | Autor: Skalná
Vesnicí roku Karlovarského kraje 2017 a držitelem Zlaté stuhy se stala obec Skalná na Chebsku | Autor: Skalná