Jsme televize vašeho kraje

Na některých místech území CHKO Brdy chce Plzeňský kraj umístit hlásiče pro vyslání nouzové zprávy

Plzeň, publikováno 20.06.2017, autor: Richard Beneš

Hlásiče by se měly objevit v CHKO Brdy na frekventovaných křižovatkách cest a v blízkosti traumabodů | Autor: Richard Beneš

Speciální hlásiče pro zajištění bezpečnosti plánuje Plzeňský kraj instalovat na svém území v CHKO Brdy. Prvních 11 krabiček s tlačítkem pro vyslání nouzové zprávy by se mělo objevit v terénu už na podzim. Počítá se s jejich umístěním na frekventovaných křižovatkách cest, dále pak u cedulí s mapami, na takzvaných „traumabodech.“ Na většině nové chráněné krajinné oblasti, která vznikla loni v lednu poté, co území opustila armáda, není signál pro mobilní telefony. Lidé se dovolají jen z okrajových částí území nového CHKO.

Hlásiče budou sloužit pro případy nehod, úrazů nebo při hledání ztracených lidí. Turista se z hlásičů dovolá na tísňovou linku 112 a operační středisko pak přesně uvidí, kde se nachází. „Lidé se tam opravdu mohou ztratit nebo tam někde zůstanou se zlomenou nohou. Není to tam zatím úplně bezpečné,“ uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD). Radní kraje budou příští týden schvalovat smlouvu s firmou, která zpracuje studii za 150 tisíc korun.

Prostřednictvím hlásičů se nebude přenášet hlas, ale jen krátká textová zpráva, která se vyšle po zmáčknutí tlačítka. Informace, že je někdo v tísni na konkrétním traumabodu dorazí na operační středisko hasičů. Ti kontaktují policii, která prověří, co se na místě děje. Krabička s baterií, odolná proti vandalům, má minimální spotřebu a vydrží v terénu léta.

Ještě před vznikem CHKO Brdy začalo vedení Plzeňského kraje vyjednávat s mobilními operátory o pokrytí oblasti mobilním signálem, což se ovšem stane nejdříve za tři roky. „Na území není elektřina a CHKO nechce povolit žádné výškové stavby,“ dodal náměstek Grüner s tím, že pokrytí by stálo 150 milionů korun. A mobilní operátoři se do takové investice příliš nehrnou.

Fotogalerie

Hlásiče by se měly objevit v CHKO Brdy na frekventovaných křižovatkách cest a v blízkosti traumabodů | Autor: Richard Beneš
CHKO Brdy - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš