Jsme televize vašeho kraje

Zelení v Plzeňském kraji odstartovali kampaň pro volby do Sněmovny, vede je lídr Jan Trnka

Plzeň, publikováno 20.06.2017, autor: Richard Beneš

Zelení v Plzeňském kraji odstartovali kampaň pro volby do Sněmovny, vede je lídr Jan Trnka | Autor: Zelení

Zelení v Plzeňském kraji zahájili kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny. Představili zároveň svůj program, který má tři základní pilíře, jsou jimi moderní stát, čistá příroda, jistoty a bezpečí. Lídrem kandidátky Zelených pro parlamentní volby je v Plzeňském kraji Jan Trnka.

„Má vize Plzeňského kraje je založena na rovnoměrném a trvale udržitelném rozvoji, který přinese důstojný život všem a zachová přírodní klenoty, jako je Šumava, Brdy či Český les. Chci kvalitní a dostupnou zdravotní péči a vzdělání pro každého bez rozdílu a spravedlivé ohodnocení práce, aby nikdo nežil v chudobě. Zasadím se o posílení regionální i nadregionální železniční dopravy tak, aby byla skutečnou alternativou vůči automobilové dopravě,“ informoval o hlavních bodech programu lídr Jan Trnka.

Jedním ze základních pilířů programu Zelených je „moderní stát,“ který masivně investuje do vzdělání a do svých lidí, ty dobře platí, ale také podporuje vznik a rozvoj podniků, přinášejících inovativní produkty a služby. Prioritou v oblasti infrastruktury je pro Zelené výstavba moderní sítě vysokorychlostních a příměstských železnic a v oblasti energetiky budou prosazovat obnovení podpory pro větrné elektrárny, malé bioplynové stanice nebo solární panely na střechách domů.

Tradičním bodem zeleného programu je příroda. „Omezení velkotěžby a zemědělské velkovýroby je nezbytnou podmínkou pro zachování životního prostředí. Naší prioritou v této oblasti je zahájení sociálně citlivé ekologické daňové reformy, podpora antifosilního zákona, který stanoví jasné tempo snižování emisí, a tudíž i zlepšování ovzduší a snižování závislosti na uhlí, ropě a plynu. Zelení budou také usilovat o obnovení původních limitů těžby,“ konstatoval lídr Trnka.

Zelení se chtějí v oblasti jistot a bezpečí zaměřit na výstavbu veřejného nájemního bydlení. Dalšími prioritami je zastavení současné praxe exekucí spojené s jednorázovou amnestií, zavedení důstojné minimální mzdy nad hranicí chudoby a zavedení minimálního univerzálního starobního důchodu. Situaci seniorů by chtěli zlepšit zavedením zpětných hypoték, což je možnost odprodeje jejich bytů do veřejného vlastnictví tak, že budou mít záruku dožití ve vlastním bytě a podstatně si finančně přilepšií k důchodu. Zelení budou také zákonem požadovat shodné platové podmínky mužů a žen pracujících na stejné pozici.

Fotogalerie

Zelení v Plzeňském kraji odstartovali kampaň pro volby do Sněmovny, vede je lídr Jan Trnka | Autor: Zelení