Jsme televize vašeho kraje

Fakulta zdravotnických studií ZČU zřídí pobočku v Karlovarském kraji, chce zajistit dostatek zdravotních sester v regionu

Plzeň, publikováno 20.06.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Konzultační střediska v Chebu a Karlových Varech otevře Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity (ZČU). Díky tomu budou mít zdravotní sestry, kterých je v kraji nedostatek, možnost absolvovat větší část studia absolvovat přímo v kraji a při zaměstnání. Od září fakulta přijme do kombinovaného studia v Karlovarském kraji 25 studentů, novináře o tom v úterý informovala děkanka fakulty Ilona Mauritzová.

„Do budoucna bychom chtěli vytvořit i pobočku a nechat ji akreditovat. Zatím půjde jen o konzultační střediska. Největší přínos vidím v tom, že při dnešním nedostatku zdravotních sester budou mít možnost sestry pracovat a nebudou muset dojíždět na všechny předměty do Plzně. Druhý přínos vidím v tom, že ty sestry, které budou zaměstnané v nemocnicích v Karlovarském kraji, v nich pak také zůstanou,“ řekla Mauritzová.

Na zřízení středisek se dohodla fakulta s Karlovarským krajem, který pokryje asi milionem korun náklady na první měsíce studia. Od ledna pak bude fakulta vzdělání v Karlovarském kraji platit už ze svého rozpočtu, uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

V Chebu využije Fakulta zdravotnických studií objekt Fakulty ekonomické ZČU, kde je dobré zázemí i propojení s univerzitou. V Karlových Varech bude mít středisko ve Střední zdravotnické a vyšší odborné škole zdravotnické.

Karlovarský kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotních sester. Jen ve dvou nemocnicích Karlovarské krajské nemocnice jich chybí kolem 150, z toho asi 100 akutně. Nedostatek středního personálu vede k omezování počtu lůžek, ale i k vysokému přetížení těch sester, které musí zastat práci za chybějící personál. Zdravotní sestry často odcházejí do nemocnic a zdravotnických zařízení na německé straně hranic.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK