Jsme televize vašeho kraje

Na posledním jednání krajského zastupitelstva to pořádně jiskřilo kvůli stavbě klatovské nemocnice

Plzeň, publikováno 10.09.2012, autor: Richard Beneš

Nemocnice Klatovy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Zastupitelé z ODS se v pondělí pokusili na posledním jednání zastupitelstva Plzeňského kraje před krajskými volbami torpédovat informační zprávu, která zhodnocuje postup vedení kraje při výstavbě nové budovy klatovské nemocnice, jež bude uvedena do provozu 26. října. Podle ODS byla zakázka zbytečně předražená a zastupitelé požadovali vypracování nové analýzy, která by doložila přesné náklady na stavbu nemocnice. Zastupitel Vladislav Vilímec poukazoval především na to, že současné vedení Plzeňského kraje dosud nezveřejnilo, kolik stavba a vybavení nemocnice stála. Argumenty zastupitelů ODS později smetl ze stolu úřadující hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Hodinu před jednáním zastupitelstva svolali krajští zastupitelé za ODS tiskovou konferenci, kde vedle předražení stavby nemocnice kritizovali a zpochybnili analýzu postupu Plzeňského kraje při výstavbě nemocnice v Klatovech, kterou si současné vedení kraje nechalo vypracovat od společnosti Deloitte Advisory. „Po podrobnějším prozkoumání klub zastupitelů ODS Plzeňského kraje konstatuje, že analýza není odborným auditem analyzujícím hospodárnost a efektivnost postupu zadavatele při výstavbě klatovské nemocnice. Součástí zprávy není kompletní cenová kvantifikace veškerých změn včetně schválených úspor, o kterých rozhodovalo zastupitelstvo. Zpráva neobsahuje ani skutečnou výši ceny výstavby klatovské nemocnice,“ uvedl Vladislav Vilímec (ODS).

Původní cenu klatovské nemocnice vysoutěžilo v roce 2008 bývalé občansko-demokratické vedení kraje za 789 milionů korun. Projekt však nové vedení kraje nechalo přepracovat a cena stavby se tak zvýšila. „V současné době se uvádí, že finančním limitem stavby nemocnice a jejího vybavení je částka 1,6 miliardy korun. Nevíme však, kolik to opravdu stálo, zda je to 1,6 miliardy, 1,5 miliardy nebo méně. Zastupitelé ODS jsou přesvědčeni, že bylo možné dosáhnout úspory až 250 milionů korun. Několikeré cenové nárůsty jsme také s jednou výjimkou většinově nepodporovali,“ konstatoval Vilímec. „Jsme přesvědčeni, že cena stavby nemusela přesáhnout 900 milionů korun bez DPH s navýšením částky na vybavení maximálně do výše 200 až 250 milionů korun,“ dodal kandidát ODS na hejtmana Jiří Pospíšil. Zdůraznil také, že ODS po skončení volebního období předala novému vedení kraje na stavbu nemocnice uspořenou částku ve výši 800 milionů korun.

Hejtman Milan Chovanec si na posledním jednání krajského zastupitelstva před volbami vjel do vlasů s opozicí ohledně stavby klatovské nemocnice | Autor: KÚPK

Podle autorů odborné analýzy ze společnosti Deloitte Advisory postupoval Plzeňský kraj v případě stavby a vybavení klatovské nemocnice jako správný hospodář. Hejtman Milan Chovanec uvedl, že kraj vynaložil na stavbu nemocnice ze svých prostředků 980 milionů korun, dalších 450 milionů korun činí dotace EU. Ostře se hejtman Chovanec ohradil proti tvrzení ODS, že uspořili sociálním demokratům téměř miliardu korun na stavbu nemocnice. „Někam si zašudlíte depozitní směnku, nedáte o ní vědět ani svým radním a nyní to prezentujete tak, že jste připravili finanční krytí pro stavbu nemocnice? Nikdo z vašich lidí o tom ani nevěděl,“ vracel hejtman úder bývalému ekonomickému náměstkovi hejtmana Vilímcovi. „Věděli jste dobře, že rozbíháte stavbu, kde se budou podepisovat smlouvy na soutěže za 1,4 až 1,5 miliardy korun. Původní projekt nebyl dobře zpracovaný a bylo v něm třeba provést změny,“ reagoval hejtman Chovanec.   

Výstavba nemocnice byla dokončena 13. srpna, od 1. října tam budou v provozu ambulance. Do plného provozu bude nemocnice uvedena 26. října, bude se však jednat o zkušební provoz. 

Poslední předvolební jednání krajského zastupitelstva | Autor: KÚPK

Fotogalerie

Nemocnice Klatovy | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Hejtman Milan Chovanec si na posledním jednání krajského zastupitelstva před volbami vjel do vlasů s opozicí ohledně stavby klatovské nemocnice | Autor: KÚPK
Poslední předvolební jednání krajského zastupitelstva | Autor: KÚPK