Jsme televize vašeho kraje

Tradiční Rysí slavnosti se chystají na první prázdninový víkend v Železné Rudě, doveze vás tam historický parní vlak

Plzeň, publikováno 22.06.2017, autor: Miroslav Brož

příjezd parní lokomotivy | Autor: město Železná Ruda

Jízda historickým parním vlakem je hlavním lákadlem oblíbené akce na česko – německém hraničním přechodu. Každý rok se na železnorudském nádraží sejdou stovky lidí, aby si na vlastní kůži vyzkoušely, jak se až do roku 1982 cestovalo po železnici. Rysí slavnosti lákají návštěvníky na nabitý program, který zakončí velkolepý ohňostroj.

Oblíbená akce, kterou symbolizuje nejznámější šumavská šelma, je v Železné Rudě už od roku 2008 tradicí. Železnorudské nádraží je vždy doslova v obležení lidí, kteří si nechtějí nechat ujít příjezd nablýskané černé parní lokomotivy s přezdívkou šlechtična.Kdo se nechce svézt v historické parní soupravě, může nasednout na ručně ovládanou drezínu z poloviny 19. století nebo se povozit kočárem s koňmi. Akce bude tradičně zaměřena na historii železnice. Po oba víkendové dny se mohou zájemci svézt mezi hraničním nádražím v Železné Rudě – Alžbětínem a Špičákem parní lokomotivou z roku 1877. Připraveny jsou také ukázky drezín zapůjčených z muzea Václava Zahrádky na Čachrově, jízdy historických vozidel a projížďky kočárem taženým koňmi,“ sděluje za organizátory Ivana Vilišová z Turistického informačního centra Železná Ruda.  

Program Rysích slavností odstartuje v sobotu prvního července v deset hodin příjezdem parní lokomotivy. Celý den pak bude ve znamení dobrého jídla a pití. O hudební program se postarají kapely Crazy Dogs, 3. mušketýři, Ingrid a Leandro nebo Pelíškové. V jedenáct hodin večer rozzáří šumavskou oblohu velkolepý ohňostroj. V neděli pak bude celý program pokračovat řemeslným jarmarkem a dalšími hudebními kapelami.

Současně s Rysími slavnostmi slaví v Železné Rudě i 140 let od zprovoznění tratě Plzeň – Alžbětín. Celá akci je v rámci Týdne sousedů, který se koná v nedalekém Bavorském muzeu lokálních drah v Bayerisch Eisensteinu.

Fotogalerie

program Rysích slavností | Autor: sumavanet.cz
příjezd parní lokomotivy | Autor: město Železná Ruda