Jsme televize vašeho kraje

Do vesmíru startuje raketa s českým nanosatelitem, na jeho vývoji se podíleli i experti ze ZČU

Plzeň, publikováno 23.06.2017, autor: Richard Beneš

Start indické rakety PSLV. | Autor: FEL ZČU s laskavým svolením ISRO HQ pro nekomerční použití.

Z indického vesmírného střediska Satish Dhawan odstartuje v pátek ráno raketa s českým technologickým nanosatelitem VZLUSAT-1 na palubě. Nanosatelit vyvinuli čeští odborníci pod vedením Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v Praze (VZLÚ), mezi nimiž je i tým PilsenCUBE z katedry aplikované elektroniky a telekomunikací Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Náplní mise je testování a ověření několika unikátních českých technologií. Satelit bude také plnit úkoly v rámci mezinárodního projektu QB50, zabývajícího se výzkumem termosféry Země. Na satelitu je nainstalován belgicko-německý přístroj experimentu FIPEX pro měření aktivity atomárního kyslíku a povrchové teploty. Jádrem aktivit plzeňského týmu je komunikační a povelovací subsystém satelitu, který zahrnuje i pozemní řídicí středisko PilsenCUBE na Fakultě elektrotechnické ZČU, jehož anténní systém je viditelný již z dálky.

„Start satelitu je pro náš tým významným milníkem v jeho již 13 let trvajících vesmírných aktivitách. Kromě zmíněného nanosatelitu zahrnují také pikosatelit PilsenCUBE a jeho novou připravovanou verzi PilsenCUBE II,“ uvádí vedoucí výzkumného týmu Jiří Masopust. Nová verze pikosatelitu by mohla vzniknout díky přislíbené finanční dotaci města Plzně a významně podpoří technické vzdělávání studentů v regionu a jejich provázání s výzkumnými a průmyslovými partnery v oblasti kosmických technologií v ČR i zahraničí.

„V pátek 23. června bude možné na řídicím středisku PilsenCUBE od časného rána sledovat indickou stranou přislíbený přímý videopřenos startu nosné rakety a do několika hodin bude proveden pokus o navázání rádiové komunikace s nanosatelitem. Pokud vše proběhne úspěšně, budou v následujícím období postupně zprovozňovány jednotlivé subsystémy satelitu a prováděny plánované experimenty,“ dodává Jiří Masopust.

Aktuální informace ke startu rakety s českou družicí je možné nalézt na stránkách VZLUSAT-1: http://vzlusat1.cz

Fotogalerie

Do vesmíru startuje raketa s českým nanosatelitem, na jeho vývoji se podíleli i experti z plzeňské ZČU | Autor: vzlusat1.cz
Nanodružice VZLUSAT-1 na podstavci. | Autor: FEL ZČU, VZLÚ
Start indické rakety PSLV. | Autor: FEL ZČU s laskavým svolením ISRO HQ pro nekomerční použití.
Start indické rakety PSLV. | Autor: FEL ZČU s laskavým svolením ISRO HQ pro nekomerční použití.