Jsme televize vašeho kraje

Primátor Baxa vyhlásil termín mimořádného jednání zastupitelstva, které bude rozhodovat v kauze referenda o OC Corso

Plzeň, publikováno 10.09.2012, autor: Richard Beneš

Přibližně takto by mělo vypadat OC Corso na Americké třídě. Jeho vybudování závisí i na případném vyhlášení referenda | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Plzeňský primátor Martin Baxa vyhověl návrhu opozičních zastupitelů magistrátu a vyhlásil v pondělí termín mimořádného jednání zastupitelstva, které bude mít na programu jediný bod. Zastupitelé budou 17. září od 10.00 hodin rozhodovat o tom, zda vyhlásí místní referendum v kauze stavby OC Corso na Americké třídě.

Zastupitelstvo bude o případném vyhlášení referenda jednat v posledním možném termínu, kdy se dá vyhlásit referendum tak, aby se mohlo uskutečnit v termínu podzimních krajských voleb 12. -13. října, za dodržení všech řádně stanovených lhůt. V případě, že zastupitelé vyhlášení místního referenda schválí, musí být tento návrh ještě téhož dne vyvěšen na úřední desce magistrátu a mohla tak běžet pětadvacetidenní lhůta před konáním samotného referenda.  

V referendu by se měli lidé rozhodovat v první otázce o tom, zda má město podniknout veškeré kroky, aby nemohlo být postaveno OC Corso. Za tuto podobu referenda bojuje i primátor Martin Baxa (ODS). Aktivisté, kteří připravili návrh referenda, ovšem požadují, aby zastupitelé do lidového hlasování prosadili i druhou otázku, která se týká souhlasu se změnou územního plánu v prostoru ulic Americká, Denisovo nábřeží, Pražská a Sirková a přeměnu tohoto místa po bývalém DK Inwest na park. Tento návrh je ovšem podle primátora i podle právních expertů z ministerstva vnitra nehlasovatelný. Hrozí totiž nebezpečí, že pokud lidé odsouhlasí, zmíněnou změnu územního plánu, zmaří se tak investice společnosti Amádeus Plzeň, která hodlá vybudovat obchodní centrum. Město by pak muselo firmě vyplatit náhradu škody, která by se mohla vyšplhat až na sedm miliard korun.  

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) přislíbil, že do termínu mimořádného jednání zastupitelstva nechá u renomované právní kanceláře vypracovat odhad, na kolik by město přišlo vyplacení náhrad za zmařenou investici. Podle jeho slov by to samozřejmě měla vědět i veřejnost, pokud by měla rozhodovat v referendu, že to město může nějakou korunu stát.

Fotogalerie

Přibližně takto by mělo vypadat OC Corso na Americké třídě. Jeho vybudování závisí i na případném vyhlášení referenda | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz