Jsme televize vašeho kraje

Noční bouře na západě Čech porážela stromy, kroupy ničily auta, zahrady a zabíjely drobná zvířata

Plzeň, publikováno 23.06.2017, autor: Richard Beneš

Vichřice porážela na Karlovarsku stromy | Autor: HZS KK

Odstraňování následků vichřice a silného krupobití z noci na pátek zaměstnávalo hasiče i obyvatele z Karlovarska a Tachovska. Bouřka za sebou nechala desítky popadaných stromů, kroupy zase ničily automobily, skleníky i úrodu na zahradách a polích. Kroupy ale zabíjely ptáky a další drobná zvířata. V Černošíně na Tachovsku padaly podle svědků kroupy o velikosti sedm centimetrů. Hasiči likvidovali i požáry suché trávy, kterou zapálily spadlé dráty elektrického vedení.

„Část města byla bez proudu, zaparkované vozy mají poničené karoserie, zahrady jsou v katastrofálním stavu. Naštěstí se ale nikomu nic vážného nestalo, noční řádění tak odnesly hlavně domy, stromy a věci, případně drobná zvířata,“ uvedla Martina Sihelská z Černošína. Auto plné důlků má po krupobití Michaela Cuřínová. „To jsem na tom ještě dobře, soused má u vozu vysklené zadní sklo. Vůbec netuším, co budu dělat. V první řadě, až přijdu z práce, musím kontaktovat pojišťovnu. Jsem naštvaná, mám sice připojištěné přední sklo, ale proti živelným pohromám pojistku nemám. Ale mohla jsem dopadnout hůře, kamarádka má úplně zdevastovanou zahradu, zničený skleník a jiní lidé i další újmy. Takové kroupy jsem ještě neviděla,“ popsala událost Michaela Cuřínová.

O skleník zase přišla v Černošíně Marie Čampulová. „U nás to odnesl hlavně skleník a stromy. Dvě desítky skel rozbité a stromy skoro oholené, plno listí je pryč. Byla to opravdu velká bouřka a velké kroupy. Skleník byl nový, stál 30 tisíc, jsou to velká skla, dvacet kusů je pryč,“ řekla Marie Čampulová.

Více než 130 zásahů řešili hasiči na Karlovarsku, většina událostí se tam navíc stala během osmé hodiny večerní a půlnocí. „Bylo tak nutné záchranné práce řešit postupně. Hasiči přejížděli od události k události. Všechny hlášené případy související s bouřkou se podařilo odstranit během noci. V pátečních ranních hodinách hasiči vyjížděli k dalším událostem, které se v noci neprojevily. Nejčastějším zásahem bylo odstranění spadlého stromu na silnici. Kromě toho několik stromů spadlo i na domy, například v Pile na Karlovarsku spadly dva stromy na hájenku,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Padající stromy v několika případech poškodily dráty elektrického a telefonního vedení, například v Mořičově u Ostrova nebo v Dalovicích. Spadlé dráty elektrického vedení pak na několika místech způsobily požáry suché trávy, jako se to stalo u Staré Role nebo u Velkého Luhu. Celkem v noci zasahovali hasiči u pěti požárů trávy.

V jednom případě drážní hasiči řešili železniční dopravní nehodu. U Nové Role najel osobní vlak do stromu spadlého na koleje, nehoda se obešla bez zranění. V Karlových Varech pak hasiči zasahovali v areálu koupaliště Rolava při záchraně tonoucího, v Mariánských Lázních zase zachraňovali osoby uvízlé ve výtahu po výpadku elektřiny. Na likvidaci všech událostí v souvislosti s bouřkou se podle slov mluvčího Martina Kasala podílelo 38 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. V Plzeňském kraji odstraňovali hasiči popdané stromy na 40 místech.

Fotogalerie

Kroupy zabíjely i ptáky a další drobná zvířata | Autor: Martina Sihleská
Kroupy v Černošíně dosahovaly úctyhodných rozměrů | Autor: Bohumil Ranš
Hasiči likvidují na Karlovarsku následky noční bouře | Autor: HZS KK
Hasiči likvidují na Karlovarsku následky noční bouře | Autor: HZS KK
Kroupy ničily v Černošíně automobily | Autor: Michaela Cuřínová
Hasiči likvidují na Karlovarsku následky noční bouře | Autor: HZS KK
Kroupy zabíjely i ptáky a další drobná zvířata | Autor: Martina Sihelská
Vichřice porážela na Karlovarsku stromy | Autor: HZS KK
Hasiči likvidují na Karlovarsku následky noční bouře | Autor: HZS KK