Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé podpořili stavbu nové budovy Západočeské galerie v Plzni

Plzeň, publikováno 26.06.2017, autor: Richard Beneš

Vizualizace nové budovy Západočeské galerie v Plzni | Autor: Archiv

Osud nové budovy Západočeské galerie v Plzni není lhostejný ani zastupitelům Plzně. Schválili totiž návrh memoranda, jehož cílem je spolupráce Plzeňského kraje, města a ministerstva kultury při realizaci stavby galerie v lokalitě U Zvonu v centru Plzně. Vybudování nové galerie by umožnilo zpřístupnit veřejnosti cenné sbírky Západočeské galerie v Plzni, které zůstávají dlouhá léta pouze v depozitářích. Město Plzeň by prodalo pozemky pro stavbu kraji, smlouva o budoucí smlouvě kupní za cenu ve výši jedné koruny je uzavřena od roku 2010. Projekt má dokonce platné stavební povolení. Chybí pouze jediné, zajistit zhruba 820 milionů korun.

„Stavba pro Západočeskou galerii, jejíž mimořádně kvalitní sbírky jsou celá desetiletí uloženy v depozitářích, se připravuje již léta. V roce 2009 se uskutečnila architektonická soutěž. Zvítězil projekt navržený studiem Kuba & Pilař architekti. Podpisem memoranda jsme zase o něco blíž k realizaci projektu,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

V memorandu je zakotven příslib, že pokud vláda České republiky schválí navýšení rozpočtu kapitoly ministerstva kultury o 480 milionů korun, použijí se tyto prostředky na stavbu galerie v letech 2019 až 2022. Plzeňský kraj avizuje uhradit částku 340 milionů korun, město Plzeň poskytne pozemky. V souvislosti s projektem Plzeň zatím investovala 3,7 milionu korun na přeložky inženýrských sítí a na přípravu napojení technické infrastruktury podle projektové dokumentace. Stavební povolení nabylo právní moci loni v srpnu, z důvodu chybějících financí však skončil projekt zatím u ledu.

Memorandum ke krajské galerii podpořila i opozice z TOP 09. „Jedná se o ukázkový projekt z hlediska přípravy. Vyhlášená architektonická soutěž byla jednou z největších, která se v naší republice uskutečnila. Je velmi dobře zpracovaný investiční záměr, velmi kvalitně jsou spočítané i provozní náklady. Urbanisté se shodli na zastavěnosti lokality U Zvonu. A je tady samozřejmě i platné stavební povolení,“ vyzdvihl klady projektu zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Zdůraznil, že galerie bude mít velký význam pro cestovní ruch nadregionálního charakteru. Galerie do Plzně přitáhne spousty návštěvníků. „Bez účasti státu je však tato investice zatím nereálná,“ dodal Vozobule.

Západočeská galerie, která má ve svém fondu na 10 tisíc děl v hodnotě přes miliardu korun, nemá možnost prezentovat své sbírky veřejnosti. Nová budova by měla kromě poskytnutí dostatečných prostor také nahradit současné historické objekty, které jsou pro galerii nevhodné. Veškeré sbírky Západočeské galerie v Plzni jsou nyní uloženy v depozitářích, přitom galerie vlastní po Národní galerii například druhou nejcennější sbírku českého kubismu.

Fotogalerie

Vizualizace nové budovy Západočeské galerie v Plzni | Autor: Archiv