Jsme televize vašeho kraje

Kraj schválil dotaci ve výši 3,5 milionu korun pro obce postižené letními ničivými záplavami

Plzeňský kraj, publikováno 11.09.2012, autor: Richard Beneš

Škody napáchané přívalovými lijáky na Klatovsku si přijel osobně prohlédnout i hejtman Milan Chovanec společně náměstkem Ivo Grünerem | Autor: Jan Dvořák

Ve starém složení jednalo v pondělí naposledy před krajskými volbami zastupitelstvo Plzeňského kraje a podařilo se mu schválit dotaci z rezervního fondu ve výši 3,5 milionu korun pro 14 obcí, které letos v červnu a v červenci zasáhly přívalové lijáky i záplavy. Finance, které si obce mezi sebou rozdělí, půjdou především na opravu místních komunikací, mostů a kanalizací.

Největší škody, které se pohybují v desítkách milionů korun, napáchaly záplavy na Klatovsku a Rokycansku. Škody přesahující 20 milionů korun způsobily lijáky a lokální povodně na veřejném majetku v oblasti Klatovska. Další škody vznikly domácnostem a na soukromém majetku. Pro podobné případy má kraj zřízen rezervní fond, na kterém bylo pět milionů korun. S žádostí o pomoc se na úřad obrátilo dvacet žadatelů. Přiznané krajské dotace se pohybují ve statisících korun. Mají pomoci obcím, které se ucházejí také například o státní dotace, aby se jim co nejrychleji podařilo napravit následky povodní.

Nejvyšší finanční pomoc představující částku 450 tisíc korun dostane od kraje obec Číhaň na Klatovsku. Peníze použije na opravu místní komunikace a poškozeného mostu.  Do Běšin na Klatovsku putuje 430 tisíc korun, kde se bude rovněž opravovat místní komunikace a most. Jen v Běšinech napáchala voda na obecním majetku škody vyčíslené na 3,5 milionu korun. Povodeň v Běšinech poničila také zařízení obecního kempu. Nejvíce postiženými obcemi se stal Mochtín a Kocourov, které zaplavila voda z rozvodněného potoka. Pro Mochtín a Kocourov odhlasovali zastupitelé finanční pomoc ve výši 380 tisíc korun. Město Klatovy získalo 150 tisíc korun na odvodní kanály a místní komunikace.

V minulosti řešil kraj pomoc obcím zasažených lokálními záplavami v červnu a červenci roku 2009, kdy voda napáchala škody za více jak 70 milionů korun v 50 obcích. Kraj tehdy mezi 11 obcí 6,6 milionu korun. 

Fotogalerie

Škody napáchané přívalovými lijáky na Klatovsku si přijel osobně prohlédnout i hejtman Milan Chovanec společně náměstkem Ivo Grünerem | Autor: Jan Dvořák