Jsme televize vašeho kraje

Špatná zpráva pro město Plzeň, soud zrušil loňský verdikt soudního sporu v kauze OC Corso

Plzeň, publikováno 26.06.2017, autor: Richard Beneš

Právní zástupce města aktuální verdikt soudu viditelně nepotěšil. | Autor: Richard Beneš

Se zachmuřenými tvářemi odcházeli v pondělí od krajského soudu právní zástupci města Plzně. Odvolací soud totiž zrušil verdikt okresního soudu z loňského roku v kauze OC Corso. Společnost Amádeus tehdy neuspěla s žalobou na náhradu škody ve výši 1,83 miliardy korun za zmařenou investici, když nesměla vybudovat obří obchodní centrum na místě bývalého DK Inwest. Teď je všechno jinak. Případ se aktuálním rozsudkem vrací na začátek opět k okresnímu soudu. Předsedkyně senátu Alena Polednová vyzvala obě strany sporu, aby spolu začaly komunikovat a spolupracovat.

„Dospěli jsme k opačnému názoru než soud prvního stupně, protože ta nájemní smlouva porušena byla. Je zde dána odpovědnost za škodu, ale ta škoda nebyla vyčíslena a specifikována. To číslo namalované na žalobě nám nestačí. Ta škoda musí být pečlivě specifikována a musí se jednat o konkrétní zdůvodnění škody a zda vůbec za tu škodu město odpovídá. To je předmětem dalšího zkoumání,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Alena Polednová. Dodala, že s ohledem na dosud nevyužitý prostor po DK Inwest by měly obě strany sporu jednat tak, aby se prostor smysluplně využil.

„Město Plzeň nesouhlasí s dnešním rozhodnutím Krajského soudu v Plzni, které je pro něj velmi překvapivé. Město vyčká doručení písemného vyhotovení rozsudku, v němž bude uvedeno bližší odůvodnění závěrů odvolacího soudu, a na jejich základě se po poradě se svým právním zástupcem rozhodne o dalším postupu v řízení. Každopádně bude město zvažovat podání dovolání k Nejvyššímu soudu,“ tlumočila stanovisko města mluvčí Eva Barborková.

„Soud dospěl k závěru, že město ukončilo bez důvodu jednání o uzavření konečné kupní smlouvy. My jsme samozřejmě opačného názoru. Město je toho názoru, že investor (Amádeus) nesplnil regulační podmínky, na základě kterých se měl projekt upravit,“ uvedl právní zástupce města Dominik Tomášek. Radnice od začátku tvrdila, že se nedopustila ničeho, čím by společnost Amádeus poškodila. Město se také řídilo výsledky referenda, ve kterém Plzeňané odmítli stavbu OC Corso. Výsledky referenda zavázaly město, aby podniklo všechny kroky proti stavbě obchodního centra.

Spokojenost naopak neskrývali při odchodu z jednací místnosti soudu právníci společnosti Amádeus, za které se vyjádřil mluvčí Karel Samec:„Jsme spokojeni s tím, že Krajský soud v Plzni přijal námitky společnosti Amádeus Real vůči rozhodnutí prvoinstančního soudu, jeho rozhodnutí zrušil a vrátil mu věc k novému projednání. Tento výsledek je zcela v souladu s naším právním názorem.“

Fotogalerie

Soudkyně Alena Polednová vysvětluje novinářům odůvodnění rozsudku | Autor: Richard Beneš
Právní zástupce města aktuální verdikt soudu viditelně nepotěšil | Autor: Richard Beneš
Právní zástupce společnosti Amádeus Vladimír Uhde neskrýval radost z aktuálního rozhodnutí soudu | Autor: Richard Beneš
Právní zástupce města aktuální verdikt soudu viditelně nepotěšil. | Autor: Richard Beneš