Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně rozdělili při "porcování medvěda" 116 milionů korun na různé projekty a akce

Plzeň, publikováno 27.06.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát Města Plzně - ilustrační foto

Při oblíbeném porcování medvěda rozdělili zastupitelé Plzně 116 milionů korun na řadu projektů a akcí. Peníze získalo město zlepšením příjmů z prodeje pozemků a daně z hazardních her. Peníze půjdou například na prázdninové opravy a rekonstrukce na několika základních školách, na objekty v Krašovské ulici, kde nichž vzniká volnočasové centrum pro širokou veřejnost, nebo na pořízení nového hydraulického výtahu pro organizaci Domovinka. Část finančních prostředků město využije na zvýšení platů, které nařídila vláda svým rozhodnutím.

„Rozpočtovým opatřením musíme zareagovat na nařízení vlády o platech, které navyšuje platy příspěvkovým organizacím. Týká se to tedy všech našich příspěvkových organizací, přičemž pomoci tento krok může například našemu městskému ústavu sociálních služeb, kde se potýkáme s nedostatkem zdravotnického i dalšího personálu. Na navýšení platů je konkrétně určena částka zhruba 25 milionů korun,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Dalších 75 ze 116 milionů korun je v rozpočtovém opatření určeno na výkupy pozemků a daně související právě s pozemky.

Na rekonstrukce a opravy havarijních stavů základních škol, které je nutné provést během prázdnin, vyčlenilo město částku 3,74 milionu korun. Prostředky se použijí například na první etapu rekonstrukce elektroinstalace 31. základní školy (2,5 milionu), na nový umělý povrch pro tělesně postižené při 20. základní škole (900 tisíc), bezbariérové úpravy 4. základní školy (2,2 milionu), obnovu hřiště s umělým trávníkem včetně mantinelů při 11. základní škole (461 tisíc).

Mezi nově zařazené projekty patří také výstavba objektu s učebnou pro environmentální výchovu – Luftova zahrada. „V roce 2016 se při revitalizaci rybníka na pozemku Luftovy zahrady poškodil zahradní domek. Poškození bylo takové, že byla nutná jeho demolice. Firma, jež poškození způsobila, vybuduje v rámci náhrady stavby novou jednopodlažní stavbu shodného půdorysu v hodnotě přesahující milion korun,“ řekl náměstek Kotas.

Nový zahradní domek bude mít oproti původnímu, tedy zhruba 150 let starému objektu, určitá technologická vylepšení, jejichž hodnota odpovídá částce 396 tisíc korun a bude hrazena z rozpočtu města. „Vzniklý objekt bude sloužit jako zázemí při kulturních a společenských akcích, jejichž počet se neustále navyšuje. Zároveň v něm bude zřízena učebna environmentální výchovy,“ doplnil Pavel Kotas.

Mezi další projekty a akce, které město podpoří, patří například program organizace SIRIRI, která ve Středoafrické republice realizuje projekt Škola hrou (175 tisíc). Město již v minulosti přispělo této organizaci na nákup speciálních slabikářů pro tamní děti.

Fotogalerie

Magistrát Města Plzně - ilustrační foto