Jsme televize vašeho kraje

Dvacetiletou ženu zasáhl elektrický proud při přelézání vagónů, utrpěla popáleniny na 80 procentech těla

Plzeň, publikováno 28.06.2017, autor: Richard Beneš

Letecká záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Výboj elektrického proudu z troleje zasáhl v úterý večer dvacetiletou ženu, která přelézala vagóny na seřaďovacím nádraží v Citicích u Sokolova. Vrtulník letecké záchranky ženu v kritickém stavu transportoval na popáleninovou kliniku do Prahy. Utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neštěstí se stalo kolem půl desáté večer, když žena při vycházce z vodáckého kempu vyšplhala na odstavený vagon spolu se stejně starým kamarádem.

Když žena vylezla na střechu vagónu, zasáhl jí elektrický proud z trakčního vedení. Po zásahu spadla ze střechy vagonu dolů. Druhý vodák přivolal na místo pomoc. Hasiči na žádost posádky záchranné služby na silnici podél seřaďovacího nádraží připravili místo pro přistání vrtulníku, poté pomohli s transportem vážně popálené ženy,“ informoval o události mluvčí hasičů Martin Kasal. Přímo na místě pak záchranáři poskytli první psychologickou pomoc mladíkovi, který s vodačkou lezl na železniční vagony.

Místo události si poté převzali drážní hasiči z Chebu společně s vyšetřovatelem požárů. Okolnosti úrazu elektrickým proudem teď vyšetřuje také policie. Nejedná se o první případ popálené osoby na zmíněném seřaďovacím nádraží. V dubnu loňského roku tam elektrický výboj zasáhl tři školačky, které se rovněž rozhodly přelézat vagony. Jen na Sokolovsku došlo od roku 2014 na kolejištích obdobným způsobem k zasažení celkem čtyř osob elektrickým proudem od trolejového vedení.

„Pro děti a mladistvé jde o lákavou adrenalinovou zábavu, kdy vylézají na vagóny či lokomotivy na seřadištích nepoužívaných vlakových souprav, přičemž si neuvědomují, jaké nad nimi číhá nebezpečí. Trakční proud z troleje dokáže zabít na větší vzdálenost, aniž by se drátů dotkli. Úrazy elektrickým proudem jsou nejhrůznější a stanou se ve vteřině. Následky pak, pokud přežijí, trvají celý život,“ uvedla mluvčí policie Kateřina Krejčí. Mylná je podle jejích slov i představa, že trolejové vedení je pod napětím jen, když pod ním jede vlaková souprava.

„Každý úraz má své příčiny a nestává se náhodou. Každému úrazu předchází riziková situace, kterou můžeme rozpoznat a vyhnout se jí. Správnou a včasnou prevencí se dá těmto úrazům předejít. Poučte své děti, že jakýkoliv pohyb osob v kolejišti je zakázaný. I když se lidé pohybují na seřadištích nepoužívaných vlakových souprav, neznamená to, že zde není trolej pod elektrickým napětím a tudíž nemůže dojít k vážnému úrazu či úmrtí,“ dodala mluvčí policie.

Fotogalerie

Letecká záchranná služba - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Vrtulník letecké záchranné služby transportoval těžce popálenou ženu v kritickém stavu do pražské nemocnice | Autor: TV ZAK