Jsme televize vašeho kraje

Požár skladu propan-butanových lahví vzal jeden lidský život a způsobil škodu za sedm milionů

Plzeň, publikováno 01.07.2017, autor: Richard Beneš

Zdemolovaný sklad propan-butanových lahví | Autor: ZZS PK

Jeden mrtvý člověk, tři zranění, dvacítka evakuovaných osob z okolních domů, řetězové exploze, zdemolovaný sklad, poškozené budovy, řada zaparkovaných automobilů a strojů a zničené skladové zásoby. Taková je bilance pátečního ničivého požáru skladu propan-butanových lahví v Plané na Tachovsku. Škody se předběžně odhadují na sedm milionů korun, ale lze předpokládat, že se ještě o několik milionů zvýší. Příčina požáru se zatím ještě vyšetřuje.

Hořet začalo kolem desáté hodiny dopoledne. Postupně k požáru vyjely asi dvě desítky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Plzeňského a Karlovarského kraje. „Požár byl takového rozsahu, že velitel zásahu rozhodl vyhlásit zvláštní stupeň požárního poplachu a nechal uzavřít okruh asi půl kilometru. Zastaven byl provoz na nedaleké trati a silnicích v okolí. Železniční doprava byla obnovena kolem poledne, uzavřena zůstala pouze ulice Nádražní, aby hasiči měli volnou trasu pro dopravu vody na hašení,“ popsala zásah mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Požár byl vidět z velké dálky. Ještě několik desítek minut po příjezdu prvních jednotek vybuchovaly tlakové láhve a jejich fragmenty odlétávaly 80 metrů daleko. Tlaková vlna poničila několik nedalekých budov, většinou se vysklila okna. Stav konstrukce skladu nedovolil, aby se hasiči k požáru přiblížili. Železnou konstrukci a tlakové láhve hasiči ochlazovali z dálky. Pro zvýšení bezpečnosti hasebního zásahu používali monitory, tedy samočinné hasící zařízení. Sklad byl zaplněný, podle dostupných informací se v něm mohlo nacházet 500 plných tlakových nádob. Zhruba stovka z nich byla prázdná.

Na místo zásahu se dostavili i příslušníci Chemické laboratoře z Třemošné. Po celo dobu monitorovali koncentrace nebezpečných látek v ovzduší a zkontrolovali blízké vodní toky. Toxické zplodiny obec nijak neohrozily. Na místo přiletěl ve 12.10 hodin také policejní vrtulník, který oheň zhruba tři hodiny monitoroval z výšky.

Při požáru byli zraněni dva zaměstnanci. Jeden muž byl od začátku záchranné akce pohřešován. „Ošetřili jsme jednoho muže s lehčím zraněním, který byl poté ponechán na místě. Druhý muž utrpěl postinhalační trauma a po ošetření jsme ho odvezli na internu nemocnice ve Stodě. Nebyl ale ohrožený na životě," uvedl mluvčí krajské záchranky Martin Brejcha. Po jedné hodině odpoledne se potvrdily nejhorší obavy, hasiči při dohašovacích pracích z výškové techniky nalezli v troskách tělo pohřešovaného šedesátiletého muže, který ve skladu pracoval. Zraněn byl i jeden ze zasahujících hasičů, utrpěl poranění dolní končetiny a byl převezen k ošetření do nemocnice ve Stodu..

„Kolem druhé hodiny odpoledne se začaly redukovat zasahující jednotky. Hasiči pokračovali dál v ochlazování až do zhruba 16.00 hodin. Poté, co překontrolovali objekt termokamerou, vstoupili do budovy vyšetřovatelé. Po provedení nezbytných úkonů potřebných k vyšetření tragédie hasiči vynesli tělo zemřelého a předali k ohledání,“ řekla mluvčí Jakoubková.

Ve večerních hodinách hasiči předali místo události Policii ČR a majiteli. Místní dobrovolní hasiči byli v pohotovosti minimálně po celou noc pro případ, že by se ještě objevilo na požářišti ohnisko.

Fotogalerie

Zdemolovaný sklad propan-butanových lahví | Autor: ZZS PK
Zdemolovaný sklad propan-butanových lahví | Autor: ZZS PK
Takto dokázal požár zničit tlakové lahve | Autor: ZZS PK
Dým z hořícího skladiště byl vidět už z dálky | Autor: Policie ČR