Jsme televize vašeho kraje

Pižmoň Loki je novým přírůstkem plzeňské zoo, ve výběhu na něj čekala nevěsta

Plzeň, publikováno 03.07.2017, autor: Richard Beneš

Mladí pižmoni se vzájemně poznávají | Autor: K. Misíková

Nový přírůstek přicestoval ze švýcarského Bernu do plzeňské zoo, jmenuje se Loki a je to sameček pižmoně. V Plzni na něj už čeká tříletá nevěsta Quengel. Ta je sice o dva roky starší než Loki, ale stále je ještě hodně malá. Páreček pižmoňů musí ještě trochu dospět, ale zoo do nich vkládá velké naděje a těší se do budoucna na mláďata.

„Jméno Loki získal náš nový sameček pižmoně od ošetřovatelů, kteří hledali inpiraci v sevwerské mytologii. Spojení s dalšími pižmoni proběhlo úspěšně, doufáme, že se časem dočkáme odchovaných mláďat,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo chová pižmoně od roku 1998. První samec Sid byl z Liberece. Obsadil výběh v euroasijské – palearktické části zoo blízko medvědů. Později získal družku Piroschku a postupem času let jej vystřídali další samci, Semmel (Žemle) a Sam. „Přesto, že Piroschka měla mláďata, nikdy se je nepodařilo odchovat. Letos na jaře Sam bohužel uhynul, měl problémy se srdcem. Osiřela zde i Quengel, původem z berlínského Tierparku, která v Plzni žije již dva roky,“ informoval o chovu pižmoňů mluvčí Vobruba. A nám nezbývá než popřát, aby se populace pižmoňů v plzeňské zoo začala úspěšně rozrůstat.

 

 

 

Fotogalerie

Loki je čerstvým přírůstkem plzeňské zoo | Autor: K. Misíková
Mladí pižmoni se vzájemně poznávají | Autor: K. Misíková