Jsme televize vašeho kraje

Amatérský fotograf mapuje karlovarský filmový festival od roku 1968, teď vystavuje své úlovky

Plzeň, publikováno 03.07.2017, autor: Richard Beneš

Fotograf Vladimír Zábranský na vernisáži své výstavy fotografií s hejtmankou Janou Vildumetzovou | Autor: KÚKK

Unikátní portréty herců i dalších tvůrců, kteří od roku 1968 až do dnešních dní prošli Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech vystavuje ve foyer Krajského úřadu Karlovarského kraje až do 31. července vášnivý amatérský fotograf a sběratel autogramů slavných osobností Vladimír Zábranský.

Dnes již bývalý učitel a zástupce ředitele Základní školy v Horním Slavkově začal fotografovat filmový festival, když mu bylo dvacet čtyři let. Tehdy pořizoval snímky na východoněmecký fotoaparát značky Penti bez blesku. Od té doby nevynechal žádný ročník festivalu a s fotografováním známých osobností mu pomáhá i jeho rodina.

„Kdokoliv přijede na Karlovarský festival je hvězda. Někteří jsou profláknutí více, někteří méně. Někteří jsou hodně známí, ale ne u široké veřejnosti. My jsme tuto výstavu koncipovali tak, že představíme ty, které znají úplně všichni. Ale fotil jsem celou řadu dalších osobností, které ovšem u nás znají jen skuteční filmoví znalci, například Erland Josephson,“ řekl Vladimír Zábranský.

Sám nejraději vzpomíná na to, jak na festivalu ve Varech fotografoval oblíbeného českého herce Miroslava Horníčka, hvězdu filmu Někdo to rád horké Tonyho Curtise nebo herce Andyho Garciu. Fotograf má ovšem i zatím nesplněná přání. Jednou by chtěl, aby se mu před objektiv fotoaparátu postavili Jack Nicholson a Al Pacino. Vladimír Zábranský ovšem není jen pouhým fotografem, festivalové hvězdy nejdříve vyfotografuje. V dalších dnech se pak od nich snaží na již hotové fotografie získat ještě jejich podpis. V tomto případě pohořel u herce Edwarda Nortona. „Nebyl problém udělat jeho fotografii, ale podpis mi na ní nedal. On se prostě nepodepisuje a je to o něm známo,“ prozradil Zábranský.

Doma má amatérský fotograf a sběratel asi sedm tisíc autogramů známých osobností z oblasti filmu. „Jsou machři, kteří jich mají třeba 20 tisíc, ale já mám nejucelenější sbírku těch špiček z karlovarského festivalu,“ pochlubil se Vladimír Zábranský.

„Díky fotografiím pana Zábranského si lze udělat krásnou představu o tom, které významné osobnosti festival v minulých letech navštívily. Obdivuji jeho zapálení a pevně věřím, že výstava přiláká do foyer krajského úřadu mnoho návštěvníků,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) při slavnostní vernisáži.

Fotogalerie

Fotograf Vladimír Zábranský na vernisáži své výstavy fotografií s hejtmankou Janou Vildumetzovou | Autor: KÚKK