Jsme televize vašeho kraje

Vláda zařadila Karlovarský kraj mezi tři ohrožené regiony, které podpoří při restrukturalizaci

Plzeň, publikováno 10.07.2017, autor: Richard Beneš

Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci po jednání vlády - ilustrační foto | Autor: Vláda ČR

Vláda v pondělí schválila akční plán na hospodářskou restrukturalizaci Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kam bude v příštích třech letech směřovat zhruba 42 miliard korun. Na twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Letos vláda uvolní z celkové částky 6,1 miliardy korun letos, dalších 11,4 miliardy v příštím roce a přes 25 miliard v roce 2019. Důvodem je podle premiéra Sobotky fakt, že se propast mezi těmito kraji a zbytkem republiky neustále zvětšuje. Trojici regionů zasáhl útlum těžby uhlí, což mělo dopad na jejich konkurenceschopnost, životní prostředí i sociální situaci.

„Vláda má dluh vůči těmto třem krajům. Byly to těžební kraje, byl tam velký průmysl. Nakonec po odchodu velkých zaměstnavatelů tam lidé nemohou najít práci. A to si myslím, že je hlavní cíl této restrukturalizace krajů,“ uvedla jako předkladatelka návrhu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Jedná se o první komplexní restrukturalizaci tak rozsáhlého území. Peníze budou použity nejen na odstranění starých ekologických škod, ale například i na zlepšení dopravní infrastruktury, aby byly zmíněné kraje zajímavější pro zahraniční investory.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) uvedl, že se plánuje rozjezd programu regenerace brownfieldů, tedy starých průmyslových areálů, které se nevyužívají. Ministerstvo by je chtělo nabídnout podnikatelům jako nové prostory pro podnikání. Dále také ministerstvo připravuje programy na podporu výzkumu, vývoje i inovací a získávání nových investorů v těchto krajích. Plán by měl obyvatelům tří krajů zlepšit podmínky pro život i práci a zamezit odlivu lidí. Jednotlivé kroky se týkají pracovních sil, výzkumu a inovací, životního prostředí, podnikání, zadluženosti obyvatel či vzdělávání.

Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci po jednání vlády - ilustrační foto | Autor: Vláda ČR