Jsme televize vašeho kraje

Město Kdyně získalo celorepublikový titul Odpadový Oskar 2017

Kdyně, publikováno 11.07.2017, autor: Richard Beneš

Odpadový Oskar 2017 - ilustrační foto | Autor: Arnika

Město Kdyně triumfovalo v soutěži o titul Odpadový Oskar 2017, když zvítězilo stejně jako v obou předchozích ročnících v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel. Ocenění získávají města, která vyprodukují nejméně směsného odpadu. V případě Kdyně je to 80 kilogramů odpadu na občana za rok. Ve skupině obcí od jednoho do pěti tisíc obyvatel zvítězila už podruhé obec Štítná nad Vláří – ze Zlínského kraje s produkcí směsného odpadu 39 kilogramů na osobu. Soutěž pořádá sdružení Arnika.

Město Kdyně je zatím jediným trojnásobným šampionem soutěže a v nejnovějším ročníku dokonce dosáhlo dalšího výrazného zlepšení výsledků. Oproti 98 kg, se kterými zvítězilo loni, vyprodukovalo tentokrát o celých 18 kilogramů na osobu méně. Společně s městem Hronov je tak jediným z hodnocených měst nad 5000 obyvatel, které nepřekročilo práh 100 kilogramů směsného komunálního odpadu na obyvatele a rok. V rámci Plzeňského kraje dosáhlo nejlepších výsledků v kategorii obcí do tisíce obyvatel Sytno a v kategorii do pěti tisíc obyvatel byla nejlepší Dýšina.

„Gratulujeme všem obcím, které se umístily a kvalifikovaly. Doufám, že pomohou inspirovat další obce a města při jejich snaze snižovat produkci směsného odpadu. Vzhledem k tomu, že v roce 2020 ho budeme moci skládkovat jen přibližně 100 kg na jednoho obyvatele, nezbývá mnoho času k řešení toho, co s ním. Město Kdyně má v tomto ohledu velký náskok,“ říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Milan Havel.

Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech. V Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Rozhodovala přitom data vykázaná obcemi za rok 2015.

„V rámci přechodu na oběhové hospodářství přijal v březnu letošního roku Evropský parlament ambiciózní cíle pro oblast odpadů. Navrhuje v roce 2025 recyklovat 60 procent a v roce 2030 dokonce 70 procent komunálních odpadů. Ač nepovažujeme úroveň recyklace pro odpadové hospodářství města a obcí za klíčový faktor, je fakt, že těchto výsledků ti nejlepší už dosahují,“ dodává Havel.

Fotogalerie

Odpadový Oskar 2017 - ilustrační foto | Autor: Arnika